Kezdőoldal » Otthon » Kert » Hogy erdemes osszel tragyazni?

Hogy erdemes osszel tragyazni?

Figyelt kérdés

Felszedtem a paprikakat. Fel fogom rotalni a foldet. Tragyaznek, hogy legyen benne eleg tapanyag jovore is.

Ilyenkor hogy erdemes?

Felrotalok aztan kiszorogatom es ujra rotalok egyet, hogy belekeveredjen?

2022. okt. 24. 15:05
 1/9 anonim ***** válasza:
Én szétszórom aztán rotálok.
2022. okt. 24. 15:18
 2/9 anonim ***** válasza:
Bele kellene szántani.
2022. okt. 24. 20:08
 3/9 anonim ***** válasza:

A rotázás nagyon kevés, ha nem homoktalajról van szó. Szántani vagy ásni kell. A rota csak a felszínt kevergeti, 10-15 cm mélyen, bár ránézésre mélyebbnek tűnik annak, aki nem tudja, mit nézzen. Ahová meg a gyökerek kerülnek, az a rész ott marad letömörödve, levegőtlenül.

Szerves, vagy műtrágyát szeretnél?

Szerveset kiszórod, és 1-2 napon belül beszántatod (ásod). Nem szabad levegőn hagyni, mert a trágya megég. (Más szóval, kiszárad, és elpusztulnak a benne élő talajjavító mikroorganizmusok.) Tavasszal rotával elsimítod a felszínt.

Műtrágya, ha nem lassított oldódású, jó tavasszal is. Én úgy szoktam, hogy november elején szántás, február végén vagy március elején, ahogy az idő engedi, a barázdákra keresztben végigmegyek rotával, elsimítani a hantokat. Kiszórom a műtrágyát, aztán hosszában végigrotázom még egyszer, hogy szép is legyen a föld, ne csak jó.

2022. okt. 25. 10:48
 4/9 A kérdező kommentje:

Zoldsegek lesznek, azoknak a gyokere nem megy olyan melyre nem? (Paprika pl)

Szerves tragyat tennek pl gazdaboltban kaphato marhatragyat.

Szantatni nem tudok meg nincs is akkora terulet. Csak rotakapam van.

Persze beasni be tudom utolag ha az a jo megoldas. Azert is kerdeztem mert meg soha bem csinaltam ilyet.

2022. okt. 25. 13:34
 5/9 anonim ***** válasza:

A paprika gyökere simán lemegy fél méterig. Minél mélyebbre hatol, annál több tápanyagot vesz fel, és annál jobban bírja a nyári aszályt. És minél mélyebben van a talaj megforgatva, annál mélyebbre lehet juttatni szerves anyagot, valamint a talaj felső, élő rétegét, amiben sok és jó minőségű tápanyagok vannak. A nem mozgatott réteg halott, ott nem képződik humusz, nincsenek oxigént igénylő mikroorganizmusok.

Ha annyira kicsi a terület, akkor ásni kell legalább 20, de inkább 25 cm mélyen.

Ha a rotázott terület szélén elhúzod kézi kapával a fellazított földet, az így keletkezett gödröt hasonlítsd össze az eredeti talajszinttel. Így látod meg a valós művelési mélységet. Mert amúgy becsapós, hogy a sok földet feltúrja maga köré a gép, de a laza föld felére leül tavaszra. Nekem a 6,5 LE-s géppel szántatlan területen csak kis felületen, nekifeküdve, sok ideig zúgatva sikerül 20 cm-re megmozgatni. 100 m2 egy egész délelőttös munka lenne... :)

2022. okt. 25. 16:56
 6/9 anonim ***** válasza:
Gazdaboltban kapható trágya? Hát, egy zsákkal elég is 3-4 m2-re...
2022. okt. 25. 16:58
 7/9 anonim ***** válasza:

Igen, sokan azt hiszik, hogy rotálással lehet a szántást helyetesíteni.

Inkább elművelni lehet csak.

2022. okt. 25. 21:21
 8/9 A kérdező kommentje:

Koszi mindenkinek.

Rotalas lesz. Tragyazas aztan beasas.

Amugy az idei paprikaknak max 10cm volt a gyokeruk es nagyon szep volt a termes.

Nem hektarokat kell rendezzek igy a gazdabolzos zsakos tragya is boven jo. Nyilvan nem egy zsakkal veszek. A kocsi pedig elbirja hazaig.

2022. okt. 26. 09:21
 9/9 anonim ***** válasza:

"max 10cm volt a gyokeruk"

Nem annyi volt. A gyökerek vastag része volt annyi, de a vékony része lejjebb ment.

Most van tápanyag a földben, ezért elvan így is úgy-ahogy, de 2-3 év után a halott földben nem képződik új tápanyag.

Ha a talajszerkezet jó, nem túl agyagos, akkor ne zsákos trágyát vegyél, amiben kiskanálnyi a tápanyag, hanem komplex, mikroelemes műtrágyát, lehet venni kis kiszerelésben is.

2022. okt. 26. 17:30

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!