Milyen zöldséget lehet lakásban termeszteni? Uborka, retek?
Ha komoyan gondolod, beszerzel egy hidrofónikus tornyot, és abban a torony méretétől függően akár 120 tő salátát, fűszernövényt, uborkát(persze meg kell oldani a futtatást) tudsz termeszteni. Idén nyár óta nekiálltam foglalkozni vele, a vendégszobában ott a torony, és már ettünk tojásos nokedlit az arról szedett salátával.
Szerintem nézz szét a lenti linken, elég jó ha mindent nulláról akarsz kezdeni.
Én most újhagymát nevelek a szobámban, az ablakpárkányon van, minden nap kicserélem a vizét. Boltban megvettem, levágtam a zöld részét (elhasználtam ételbe), úgy, hogy 4-5 centi fehér rész + a gyökere maradjon, és beletettem kétujjnyi vízbe. A vizet minden nap kicserélem. 7 napja csináltam ezt, és már egész nagyok, kb. 20 centis a zöld rész :)
Ezeket is ki akarom próbálni: fodros kel, póréhagyma, kínai kel, mikrozöldek.
Ez így tápanyag és fény nélkül igencsak vízízű lesz.
Sokkal jobban járnál, ha vennél ilyen 5 cm körüli (vagy akár még nagyobb) vöröshagymákat, és abból ültetnél cserépbe, virágföldbe. Melegben az is csak nyúlik a fényhiánytól, mondjuk, és nem lesz különösebben jó, de ennél a mostani módszernél mégis csak jobb.
A hagymáknak csak az alsó felét tedd a földbe, és akkor késsel alányúlva le tudod vágni a gyökeret, így a többi nem fog károsodni, nő tovább. A kivágott helyére meg teheted a következőt.
Ha lenne napos ÉS hűvös helyed, ott jobban működne a dolog, még némi íze is lenne.
Egy üvegfalú fűtetlen teraszon, ahol általában 7-8 fok van télen, de fagy nincs, a következők vannak:
Babér - a levelét szokta leszedni a feleségem de tavasszal újakat hoz, amikor kitesszük a szabadba.
Citrom, guava, japán naspolya - ezek kis fák, egész nyáron a szabadban vannak, termést hoznak, de be kell vinni, mert nem érnek be a fagyokig. A teraszon naposabb télen a guava beérik ehetőre, a citrom áttelel és a következő tavasszal, nyáron szedhető, és mellette már megjelennek a következő évi virágok. Érdekes, hogy ha a virágzásuk egybe esik az akác és a krisztustövis virágzásával, akkor ecsettel nekem kell beporozni, mert a méheket nem érdekli. De ha ezek nem nyílnak a közelben a citrom virágzásakor, akkor a méhek, darazsak elvégzik a beporzást. Egy ember magasságú citromfán 40-50 citrom szokott lenni. Nem permetezem, így a héját is meg lehet enni, vagy fűszerként használni. A japán naspolya minden évben próbálkozik, de még nem ettem róla, ki kell tapasztalnom az igényeit.
Az alvásra használt gyengén fűtött de világos déli ablakos szobánkban, (17-18 foknál melegebbre fűtve már nem alszunk jól) metélőhagymát és búzacsírát nevelünk sikerrel.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!