Na most akkor,aszőlőpréselés után a mustot a demizsonba tele, vagy nemkell tele öteni csak kb 3/4 részéig? Hogyan kell?
Majd jó hónap múlva kell csak tele?
Vagy fordírtva?
A must erjedni kezd, habzik, kifolyik az edényből. Ha az edény nincs teljesen felöntve, akkor a habnak van helye. A demizson alján ott marad a söprű. Ha sok van belőle (aligha, mert akkor hordóba öntenéd), érdemes pálinkának kifőzni.
Ha karácsonykor vagy tavasszal is mustot akarsz inni, akkor egy üveget tölts tele a nyaka aljáig, a nyakába tegyél szalicilt és tedd félre.
Ha inni akarsz, akkor a szalicilt egy mozdulattal (kiskanállal kiszeded) kilöttyinted belőle és ihatod az édes mustot. Fontos, hogy az üveg nyaka tele legyen töltve szalicillal. Nem forr ki a must, nem válik borrá.
Üvegdemizson elég 3/4-ig, műanyag edény 4/5-ig, mert annak szélesebb a felső része. Ameddig forr, addig ne legyen légmentesen lezárva, mert szétveti a nyomás. (Ha dugós, az csak lazán legyen beletéve, ha csavaros, az meg ne legyen ráhúzva. Csak annyira legyen lezárva, hogy muslica ne férjen be, a CO2-t meg ne váltsa fel levegő. A CO2 megvédi a bort a romlástól.
Ha befejeződött az erjedés, akkor lehet felönteni. De az első lefejtés után is elég.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!