Kezdőoldal » Otthon » Kert » Meggy, meggyfa fajták közül...

Paradoxa kérdése:

Meggy, meggyfa fajták közül melyik a legédesebb termésű, melyik a legkevesebb gondozást igénylő és melyik a legnagyobb szemű meggyet adó?

Figyelt kérdés

#meggy #meggyfa #Legédesebb meggy #Legkevesebb gondozást igénylő meggyfa
2022. okt. 1. 13:25
1 2
 1/12 anonim ***** válasza:
100%
Most ezzel a kérdéssel mi a célod? Csak úgy kíváncsi vagy, vagy pedig mindhárom fajtából ültetnél?
2022. okt. 1. 14:54
 2/12 A kérdező kommentje:

Már kezdem megszokni, hogy itt többnyire nekem kell kérdésekre válaszolnom.

Édes termésűt és kevés gondozást igénylőt is szeretnék majd ültetni.

Már olvasgatok a témában, de nem tudtam, hogy ennyire nehezeket kérdezek.

2022. okt. 1. 16:14
 3/12 anonim ***** válasza:
100%

Azért kell rákérdezni válaszolás előtt, mert itt sokan nem tudnak értelmesen kérdést feltenni. És én meg unom, hogy hosszú, részletes választ adok egy kérdésre, utána kiderül, hogy nem is azt szerette volna tudni a kérdező, csak nem volt képes elmondani, hogy mit.

A legnagyobb gyümölcsű talán a Piramis. De nagy még pl. az Érdi nagygyümölcsű, Favorit, Maliga emléke.

Viszont a termésméret erősen függ a termés mennyiségétől és a fa körülményeitől. Igazán nagyot csak akkor teremnek, mikor viszonylag kevés termés kötődött (akár a szakszerű metszésnek köszönhetően, akár rossz idő volt virágzáskor), és ha van nekik bőségesen tápanyag meg víz.

A kevés permetezést igénylők közül a Csengődinek állítólag közepes a gyümölcse, de egy ismerősömnek volt, és vágta is ki nagyon gyorsan, akkorát termett, mint a kökény. (Lehet persze, hogy elcserélték a fajtát...)

A meggyeknél külön kell nézni a cukortartalmat meg a savtartalmat. A kettő nem függ össze, tehát lehet egyszerre édes meg savas. De úgy általában, ha sokáig fán tartod, és hagyod kissé túlérni, akkor a sav lebomlik, és csak az édes íz marad, meg a kellemes meggyíz. Szóval, amelyiknél azt írják, hogy kellemes ízű, azokat vedd meg nyugodtan, nem lesznek hullásig savasak.

2022. okt. 1. 17:14
 4/12 anonim ***** válasza:
100%

Olyan helyen kell gyümölcsfát vásárolni,ahol az eladó is szakképzett.

Vannak kisebb fa áruldák,lerakatok,a hol maguk az előállító kertészek árulják a fáikat,tanácsokat adva .

2022. okt. 1. 18:04
 5/12 anonim ***** válasza:
100%

Na igen, de a hozzá nem értő vevő ezt nem tudja megállapítani...

Én értek hozzá, és meg tudom állapítani, hogy a helyi diplomás kertész tulajdonos sok hülyeséget szokott mondani. Hiába, na, ő csak bemagolt ezt-azt 30 évvel ezelőtt, de soha nem volt termelő, mint én.

2022. okt. 1. 18:09
 6/12 A kérdező kommentje:

Igazad van, valóban kevés információt adtam meg a kérdésemhez.

Köszönöm szépen a válaszokat, számomra lényeges dolgokat tudtam meg belőlük!

Az egyik telek, ahová szeretnék majd néhány meggyfát is ültetni közvetlenül egy folyó partján van. Így a talajban elegendő víz lesz, úgy gondolom.

Csak saját fogyasztásra szánom és nem fontos a termés mennyisége. Inkább az lenne a lényeges, hogy jó ízű fajta legyen és adott esetben bírja ki azt is, ha nem tudom gondozni.

2022. okt. 1. 18:33
 7/12 anonim ***** válasza:
100%

A legtöbb meggyfajta nem igényel olyan nagyon sok gondozást.

Egy közepes meggyfát is meg lehet metszeni félóra alatt tavasszal, utána virágzásban 2-3 alkalommal, de legalább 1x le kell nyomni felszívódó gombaölővel, virágmonília ellen. Olyan fajta nincs, ami üzembiztosan kibírná minden évben, ha ez elmarad. (Ill. addig kibírja, ameddig a betegség nem talál oda. De ha vannak beteg meggyfák a környéken, akkor már odatalált.) Esős évben még kellhet pár permetezés a következő egy-másfél hónapban is.

Olyan fajta sincs, ami a levéltetűvel és a cseresznyeléggyel szemben védett lenne.

Ezen kívül csak gyommentesen kell tartani őket, és kész.

2022. okt. 1. 19:49
 8/12 anonim ***** válasza:

3. Milyen ütemben nől egy meggyfa?

Mennyi termést tud hozni a kezdetektől a végletekig?

Hány évig él kb átlagosan egy meggyfa?

Mit lehet csinálni a terméséből az elfogyasztáson kívül?

A meggyfa milyen nagyra képes nőlni ha le metszik az oldalhajtásait teljesen? (gondolom nem szoktak ilyet csinálni de azért kíváncsi lennék rá)

Mennyi idő után érdemes és szokták kivágni?

Mire használják fel a meggy fát vágás után?

Ennek a fának milyen a fűtő értéke?

2022. nov. 21. 00:14
 9/12 anonim ***** válasza:
100%

Fajtától, helytől, körülményektől függ, milyen gyorsan nő. Úgy alapból talán egy közepes gyorsasággal növő faj. Az erős növekedésű fajták nyilván gyorsabban nőnek, mint amik eleve nem nőnek annyira nagyra.

A kezdeti termés, ugye, a nulla. A második nyáron már várható némi termés. Egy nagy meggyfa simán tud hozni 30-40 kg-ot, 20 éves korára.

A meggy nem annyira hosszú életű fa, de ez az alanytól is függ. A szokásos sajmeggy alany kb. 25 év után adja meg magát.

Lehet nyersen fogyasztani a meggyet, ételekhez felhasználni, befőttnek az őszibarack után ezt szoktunk legtöbbet eltenni (pitébe eleve magozva főzzük be), meg lehet pálinkát főzni belőle. Meg még bármi egyébre is jó.

Ha a meggyfa összes oldalhajtását lemetszik, akkor nem fogja tudni megtartani a saját súlyát, és le fog feküdni a földre. De ez minden egyéb fa esetén is így történik.

Akkor szokták kivágni, ha már a fa kezd tönkremenni, és nem tud jó minőséget teremni a rendes metszés ellenére se. Vagy ha az adott fajta nem felel meg arra a célra, amire használni akarják. A szuperintenzív ültetvényeken a speciális kis növésű és egészen rövid életű alanyokon 10-15 év után már vágják, és ültetnek helyette újabb fajtát.

Az egészséges meggyfából lehet pl. bútort készíteni. De elég problémás fa, gyakori a betegsége, gyakran hibás a fája, úgyhogy sokkal ritkábban használják, mint a cseresznyét. Faragványokat is lehet meggyből készíteni.

A meggyfa keményfa, így a meggy fűtőértéke egy átlagos keményfa fűtőértéke.

2022. nov. 21. 17:22
 10/12 anonim ***** válasza:
#9 Köszönöm szépen a válaszod. 🙂
2022. nov. 27. 11:48
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!