Milyen gyümölcsöket termesztesz és miért azokat?
Ez elég általános kérdés, mert megterem és mert szeretjük? :)
Amúgy van ami felénk elég nehezen terem/marad meg homokon, áfonya és a társai, de pl a fáknál a cseresznye/meggy. Helyette van szamóca és barack, szilva. Meg fajta függő is.
Szőlő, meggy, málna, eper.
Tavaly vettük a házat, és egyenlőre ezeket sikerült kiszabadítani és életre kelteni a dzsungelből.
Huhh, ezt elég bepötyögni.
Szóval, a ház egy 2000nm-es telekre épült, itt van: 2 cseresznye, 5 kajszi barack, 5 őszibarack, 8 alma, 3 körte, 3 szilva, 5 birsalma, 4 füge, 40 tő szőlő, 20 málna, 10 fekete szeder, 2 egres, 2 kivi, 1 vörös áfonya. Ezen felül további kb 30nm van eperrel tele.
Ezen kívül vettem egy 3300nm-es telket, ott van 2 cseresznye fa, 5 szilva, 6 mandula. A többi még parlagon, most kezdem majd betelepíteni, felét szőlővel, többit gyümölccsel.
Hogy miért ezeket? Mert nem akarom eladásra termelni, a cél hogy minél több féle gyümölcs megteremjen, és némi cefre is összejöjjön.
Olyan fákat ültettem amiket szeretek legtöbb őszibarackból van de abból kellene még több fajta hogyha elfagy az egyik legyen akkor is.
Alma csak 2 van, 2 meggy, cseresznye.
De nálunk is homok van és nagyon gyengén fejlődnek a fák.
2 szőlő és 2 egres van abból is kellene még.
Inkább milyet nem? Azt könnyebb lenne felsorolni.
Kb. 60-70 gyümölcsfajtám van. Ez 100+ gyümölcsfa, egzotikus fajok is, 100 szőlő, mindenféle bokron termő gyümölcsök, stb.
Részben azért vannak, mert finomak vagy valamilyen célra jók, részben meg mert azt hittem, hogy jók lesznek, és ha már szépen terem egy fa, nem vágom ki, mert el lehet adni mindent. Gyakran a legsemmirevalóbb fajtákért adják a legtöbb pénzt, pl. Bluefre és Haganta szilva, Moldova szőlő, mert nagyok és mutatósak. Ami meg esetleg nem eladható, azt beolvasztom pálinkának.
6.
Miért semmirevaló a Bluefre?
8
Mert jellegtelen ízű. A nekem jelenleg lévő 13 vagy 14 fajta közül csak a Haganta übereli ebből a szempontból.
Oké, szilvaíze van, meg lehet enni, de ha magának ültet az ember, válasszon valami jobbat.
A gyümölcsmoníliára is fogékonyabb az átlagnál, a vékony héja miatt.
A mérete és a rossz tulajdonságai a Presidenttől jöttek, és sajnos csak a színe a Stanley-től, ami a legjobb fajta, amit csak ismerek. (Ez a két szülője.)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!