A muskátlikat télire miért szokták a lépcsőházba tenni?
Nagyjából jót ír az első, de kiegészítem.
A növények fény és hőmérsékleti igénye párhuzamos, vagyis ha kevés a fény, akkor előnyös a számukra a hűvös környezet, ekkor visszafogottabban vegetálnak, létfunkcióik csökkennek, víz és tápanyagigényük is minimális.
Ha ilyenkor, vagyis télen meleg lakásban tartják őket, akkor mesterségesen gondoskodni kell fényigényük kielégíéséről.
Hasonló helyzet áll elő a palántákkal, ahhoz, hogy a paprika, paradicsom magja kikeljen februárban, márciusban, meleg, párás környezet kell.
Csakhogy amint kikelt, a meleg lakásban túl kevés neki a természetes fény még az ablakban is.
Ilyenkor vagy hűvösre kell tenni, vagy mesterségesen elegendő fényről gondoskodni.
Ehhez speciális fényt érdemes alkalmazni, ugyanis a látható fény spektrumának közepére, ami nagyjából a zöld szín, nincs feltétlen szükségük, de a kékre és a vörösre igen, így ehhez léteznek növénynevelő (led)lámpák, amelyek kékeslila színnel világítanak nagy fényerővel, magas lumen értéken.
Ez megfelelő lehet a muskátli túléléséhez a melegebb szobában is, bár azért az életciklusukban szükség lehet legalább egy rövid nyugalmi szakaszra.
Ezek jók lehetnek, bár drágák:
Én ilyen viszonylag olcsó cob led chipből csináltam növénynevelő lámpát, de van készen is
Azt hiszem, maradok a folyosónál. :)
Köszi!
A válaszok jók, csak szerintem ez még hozzátartozik a magyarázatok teljességéhez:
Lakásban a viszonylagosan meleg, és ehhez képest nem elég világos helyen csak a kevésbé fényigényes növények maradnak szépek (és élők).
A muskátli viszonyt kimondottan fényigényes. Ezért nem lesz szép az embernek kellemes hőmérsékletű lakásban teleltetve. Napos ablakban életben marad, de megnyúlik.
Érdekességként: 101 évvel ezelőtt született nagyapám mondta, hogy régen nem tudták hol teleltetni (falun), így a földből kivéve a szárakat, madzaggal összekötötték, és az istállóban felakasztották egy szögre. Ott teleltek ki a lecsupaszodott szárak a hűvös, fagymentes, nagy páratartalmú helyen.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!