Kezdőoldal » Otthon » Kert » A gumók (pl cékla) növekednek...

A gumók (pl cékla) növekednek tovább a földben, miután a nyulak lelegelték a leveleit? Vagy vége?

Figyelt kérdés

Úgy néz ki, a kerítésem résein át megérezte egy pár növényevő vadon élő állat a fejlődő célkáimat. A gumót otthagyták, ami számomra persze szerencse, mert elsősorban az kell nekem, habár némely gumót sajnos kiszakítottak a földből még relatíve kis méretűként. A céklák nagyrésze viszont a földben maradt szerencsére, csak a leveleit rágcsálta le valami tövig, talán vadnyulak.

Levél nélkül is fejlődni fog a kisebb cékla a földben? Vagy inkább szedjem ki és fogyasszam el?

Másik kérdés:

Hiányos kerítés esetén és damil hiányában hogyan lehet védekezni az erdei növényevők kártétele ellen a veteményes vonatkozásában?

2022. aug. 20. 20:13
 1/9 anonim ***** válasza:
Levelet biztos fog hajtani.
2022. aug. 20. 21:56
 2/9 anonim ***** válasza:
Télen a pincében ládában lévő cekla is elkezd hajtnai, leveleket nevel szoval a keretben is kifog még hajtani nem lett semmi baja a növénynek.
2022. aug. 21. 00:18
 3/9 anonim ***** válasza:
78%

Mint általános iskola 5. osztályában elmondták neked, a gumó anyagát a levelek állítják elő. A fotoszintézis nevű dolog segítségével kiszedik a levegőből a CO2-t, az oxigén kiköpik, a szénből meg felépítik azokat a molekulákat, amikből a cékla szárazanyaga lesz. Ha nincs levél, nincs gumónövekedés.

Viszont: még nyár van, ilyenkor levélvesztés esetén a gumó saját anyagából új levelek fognak képződni, amik a fagyokig tovább fejlesztik majd a gumót, és még nagyra nőhetnek. Most egy darabig lehet, hogy kissé rágósabb lesz majd a cékla, mert a növekedés leállása miatt elöregszenek a sejtek, de utána, ha újra beindul a növekedés, újra jó lesz.

2022. aug. 21. 08:00
 4/9 A kérdező kommentje:

Köszi a válaszokat.

Előző, felesleges volt a levelek fotoszintézisét hozzátenned, te magad folytattad avval, hogy nem feltétlen hal bele levélvesztésbe.

A kérdésem vonatkozó része arról szólt, előző, hogy még most nyáron van-e esélye levelet bontani, és mekkora eséllyel általánosan mert ahhoz a részéhez lövésem sincs. Ha esélyes, akkor oké, hagyom a földben.

(Hozzáteszem, előző, pontatlanul ismered az O2 és CO2 növények általi felhasználását, mert a növények általában éjszaka meg épp fordítva működnek, mint nappal, bár a vizi, víz alatt élő növények részben megint más eset, de azon vonatkozásban a részletekhez nem értek.)

2022. aug. 21. 19:44
 5/9 A kérdező kommentje:

Másik, vonatkozó kérdésemre is tudja vki a választ? :)

Hiányos kerítés esetén és damil hiányában hogyan lehet védekezni az erdei növényevők kártétele ellen a veteményes vonatkozásában?

2022. aug. 21. 19:54
 6/9 anonim ***** válasza:

Arra mondjuk azért nem válaszoltam mivel nem értem eleve a kérdést.

A damilt a fűkaszába rakjuk mi köze a keriteshez? Ha kerítésed van azon kisebb vad nem jut be ha meg olyan, hogy a nyúl befér akkor nem tudsz vele mit kezdeni. Meg amúgy is milyen az a hiányos kerítés?

A céklát amit minden vad imád a lehető legbeljebb kell ültetni vagy oda ahol nem éri el semmi.

2022. aug. 21. 23:05
 7/9 anonim ***** válasza:
55%

4

Elmagyaráztam neked részletesen a folyamatokat, hogy megértsd, mert általánosban ezek szerint nem figyeltél. Igen tuskónak kell lenni azért, hogy a tanításért és tökéletesen pontos válaszért cserébe lepontozz.

A lényege az volt, hogy ameddig nincs levél, addig nem nő, de egy idő után elkezd. Ez volt a válasz a kérdésedre, de hogy a miérteket is megértsd, és más növényekre is tudd alkalmazni, ezért az okokat is kifejtettem. A fotoszintézist nem volt felesleges leírni, kár, hogy nem fogtad fel a lényegét. Hiába fordított a folyamat éjszaka, mert olyankor nincs fényenergia, ami az egész növekedési folyamatot mozgassa, és ilyenkor a növény nem vesz fel szenet a levegőből, amit be tudna építeni a gumóba.

30 éve termelek céklát eladásra, úgyhogy elhiheted, minden úgy van, ahogy leírtam neked.

2022. aug. 22. 05:19
 8/9 A kérdező kommentje:

Előző, hibásan magyaráztál olyanról, amit jobban átlátok nálad. Olvasd vissza. Fogalmad sincs a fotoszintézis lényegéről, csupán felemás módon. De azért kitaláltad, hogy nem vagyok képben, de azért kinyilatkoztattad, hogy a növény márpedig O2-t ad le, és CO2-t vesz fel. Más kérdés az, hogy mikor mit épít.

Az okoskodásodnak semmi köze ahhoz, hány éve termelsz céklát. Én például hasnzálok számítógépet, de nem okoskodok bele, honnan jön az áram hozzám, Paksról, vagy máshonnan vajon, és megmondom őszintén: azért nem tudom az elektromosság kapcsánm nert ad1: nem érdekel, ad2: nem ezen múlik, hogy tudom-e üzemeltetni a gépemet. Az áram csak egy kiragadott példa volt.

De azért a fotoszintézis alapjainak utána kellene nézned, ha már hozzászólsz.

Kedves másik válaszoló, úgy gondolom, nem bonyolult elképzelni, milyen a hiányos kerítés. (Hova kerültem én...?? Lassan a befőtt rakja el a nagymamát...)

2022. aug. 23. 20:22
 9/9 anonim ***** válasza:
100%

Akkor meg is válaszoltad, hiányos kerítés = szar kerítés, akkor meg kikell javítanod vagy újat csinálni. Mégis mit lehetne vele kezdeni?

Vagy csináljam meg én helyetted?

Ha már úgyis a befőtt rakja el a nagymamát?

2022. aug. 24. 12:28

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!