Kezdőoldal » Otthon » Kert » Mit lehet tenni ha nem nőnek...

Mindentudó99 kérdése:

Mit lehet tenni ha nem nőnek a fák?

Figyelt kérdés
Kb lehet 100 méter hosszú a telkem. Agyagos föld. A telek elején burjánzik minden fa. Ahogy haladunk hátra egyre kisebbek a fák. A telek háromnegyedéig még csak csak elvannak de utána már nem igen mennek semmire. Alma körte még csak csak de szilva és barack semmire se megy. Hiába a műtrágya szerves trágya semmi változás. Persze gondolom akkor mást ültessek oda de már ott vannak. Cseréltem is őket mert azt hittem az oltvánnyal van baj. Lehet tenni valamit.?
2022. aug. 2. 21:31
 1/9 anonim ***** válasza:
Ilyen hosszúságnál elképzelhető, hogy eltérő a talaj víztartalma.
2022. aug. 2. 22:10
 2/9 anonim ***** válasza:
Ahogy az első írja, az eltérő víztartalom lehet a fő ludas. Feltételezem, esetleg más tényező is akadályozhatja a növekedésüket. Ha múlt századi lakóház is van a telken, az ilyen telkek egy bizonyos hányadában sajnos a szemetet elásták a régebbi tulajok (falvakban nem volt ritka hozzáállás régen, lévén nem volt szemétszállítás). Sok helyütt ki lehet ásni, kapálni sokszor mindeféle vasulladákot, még bútort is. Esetleg a fák gyökere beleütközik a szemétbe.
2022. aug. 2. 23:07
 3/9 anonim ***** válasza:

Sík, vagy hátrafelé emelkedik? Mert utóbbi esetben lehet, hogy onnan lemosódott a föld, és ott csak 30 centi föld van az agyag felett. Még sík kert esetén is lehet eltérés, nálam elöl van 60 centi, hátul meg csak 40. (Bár még az is elég, csak be kell tartani, hogy tisztességes távot tartok a fák közt, hogy legyen területük.)

Ez régebben is így volt, hogy elöl nőttek, hátul nem, vagy csak az utóbbi években próbálkoztál a hátsó rész beültetésével?

2022. aug. 3. 15:12
 4/9 A kérdező kommentje:
Szia. Víuszinzes sík terület nagyjából. Mint írtam van ami megél ott. Alma birsalma körte. Szilva barack nem fejlődik. Ki is vettem onnan egy szilvát. Nem ment semmire. Tettem más fajtát oda kettőt es egyet előre. Ami elől van két és fél méteres. A hátsók egy húsz talán. Vékony ágakkal. Két új barack is van ősz óta ott. Semmire se mennek. Nem ertem
2022. aug. 3. 16:28
 5/9 anonim ***** válasza:

Hogy idén ebben a száraz időben nem nőttek, az nem csoda. Nekem az egyik földemen a felnőtt fák is csak kicsi hajtásokat fejlesztettek idén.

Ahol nem nőnek a fák, ott volt fa korábban? Tehát lehet talajuntság?

Az új fáktól milyen messze vannak nagy fák? Nem túl közel? A gyökerek legalább kétszer olyan messzire is elérnek a törzstől, mint az ágak, mert azoknak nem kell megtartani a saját súlyukat, mehetnek a legjobb helyre.

Meg az alapdolgok:

Ástál rendes gödröt a csemetéknek? Beiszapoltad ültetéskor? Visszametszetted az első tavaszon?

2022. aug. 3. 19:32
 6/9 A kérdező kommentje:
Nincs közelben nagy fa. Persze mindent megcsináltam ahogy kell. Voltak ott fák két öreg szilva ki lettek szedve. Locsolom rendszeresen. Műtrágyát kapnak meg szerves trágyát is. Nem tudom miért van ez hogy semmire nem mennek a kert végében a fák.
2022. aug. 4. 06:15
 7/9 anonim ***** válasza:

Az öreg fák miatt lehet talajuntság. 4-5 év, mire eléggé elkorhadnak a gyökerek, és a hormonszint lecsökken a talajban.

A túlzott műtrágya és a nem elég érett vagy a gyökerek közelébe tett szerves trágya is visszafoghatja a növényt.

2022. aug. 4. 06:38
 8/9 A kérdező kommentje:
#7 Köszönöm erről lehet szó. Talajuntság. Utána olvastam. Meg fonalférgek jelenléte.Veszek a gazdaboltban Galitiont és lefertőtlenítem a területet.
2022. aug. 4. 19:51
 9/9 anonim ***** válasza:
Van dr Gyulai Iván ökológusnak a youtube-n szakmai videója a gyümölcsfacsemete telepítésről. Javaslom, keress rá. Számos léyneges tényezőre kitér, és szemlélteti kertjében. Kb egy órás, úgy emlékszem.
2022. aug. 6. 17:52

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!