Jó ötlet mezei juhart ültetni az udvarra árnyékoláshoz?
Van egy kb. 200 nm-es udvarunk, amit tavasszal füvesítettünk, fa még nincs benne. Árnyékolás céljából szeretnék gyorsan növő fát ültetni, kb. 3 db-ot, 10-12 m magasra növőt gondoltam. Jó ötlet lehet ehhez mezei juhart ültetni?
Gondolkodom még a szivarfán és a császárfán is. Előbbiből nagyon tetszik a gömbváltozat, de alacsonynak találom, utóbbit pedig még nem láttam élőben, képeken nem nyerte el a tetszésem.
Szívesen fogadok tapasztalatokat, ki mivel fásítana udvart.
A mezei juhar magasabbra nő, inkább 15-20 méteres, szerintem ekkora területre túl sok belőle 3 darab. Van pár nemesített juharfajta, ami megmarad 10-12 méteres, pl. az Oregon Pride, de az vagy 30 ezer forintba kerül.
Császárfát inkább ne ültess ekkora területre, mert valószínűleg közel kerül valamihez, és annak a gyökere egy idő után felnyomja a közelben található betont/térkövet/bármit.
Ugyanez előtt a nagy kihívás előtt állok: jól dönteni, ne kelljen kivágni és később másik fát ültetni, mivel máris árnyékot szeretnék, mint a legtöbben.
Én a virágos kőris mellett döntöttem, ami nem nő túl nagyra (nagyon max 15 méter). Gyorsan nő állítólag és méhlegelő is, ami nekem szempont volt.
Nagyon szemeztem a szivarfával (eredeti nagy méret, nem gömb), egyszer majdnem rá is szántam magam, de mégsem tudom, mert nekem alapvetően nem tetszenek a nagy levelű fák, a lógó szivarok meg pláne.
A juharokkal is szemeztem, papírforma szerint a mezei juhar alapfaja 10-12 méterre nő, az nekem meg is felelt volna. De aztán mégis a kőris győzött.
A kis juharnövendékektől meg lehet szabadulni, az nem nagy probléma, nem nő az olyan gyorsan, hogy ellepje a kertedet.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!