Hogyan lehet magot fogni veteményesemből?
Kezdő kertészkedő vagyok. Hetek óta terem a hosszúkás retkem. Már elkezdett virágozni is, hatalmas szára van, szerteágazó virágokkal. Ezek szerint magzik? Honnan ismerem fel, hogy magzik? Amiből a virág lesz, kis bögöcskék, az gondolom nem a mag.
Ápr végén vetettem. Melyik hónapban magzik?
Virágzás után ott lesznek a kis göböcskék,abban lesz a mag.
Meg kell várni amig tökéletesen megszárad .
Igen, akartam írni, tudok a hibridek újbóli felhasználhatatlanságáról. :)
Köszönöm a válaszokat! :) Tehát várjak még, míg megszáradnak a göböcskék.
De miből fogom látni, hogy elég száraz? És melyik hét körül esélyes?
Most megnéztem a fajtáját:
Slovana retek. (Piros, hosszúkás, a tövénél egyre kevesebb lesz a fehér rész.)
Találtam róla a neten fotót:
Tenyészideje 32/35 nap. Ehhez képest folyamatosan nőnek, egyre nagyobbak, egyszerre vetettem el mindet. (Jövőre szerintem eltérő hetekben fogom.)
Április 20 körül vetettem.
Igen, ha hibrid, akkor nem lesz fajtaazonos, sok különféle kinézetű és minőségű lesz. De retek lesz mind...
Tudtál azért enni belőle? Ha nem, akkor jövőre hamarabb kell vetni.
Ha elvirágzott, a virágokból termés fejlődik:
A szárazra beérett termésekből lehet kiszedni a magokat. (Csak egy pár van mindegyikben.)
A magok nem peregnek ki, ellentétben pl. a hagyma vagy a répa magjával, így meg lehet hagyni a magszár nagy részét száradni. De akár a száraz terméseket egyenként is leszedheted, ha akarod. Én hagyni szoktam megérni az egészet (v. legalábbis nagy részét), akkor kesztyűvel letördelem nagyjából a magokat tartalmazó részeket, egy betonra terített nejlonra teszem, és széttaposom. Ha szedés után nyitott tető alatt szárítod pár forró napon, akkor még jobb lesz az eredmény. A nejlonról egy vödörbe öntöm a törmeléket, rázogatom, hogy az egyik végébe menjenek a magok, aztán a szemetet félrehúzva kiszedem a magokat. Aztán még egyszer, durvábban is megtaposom, hogy ami még nem jött ki, az is kijöjjön. Megint vödör, és kiszedem a magokat. Utána az apró szeméttel kevert magokat kiszelelem. Ezzel a módszerrel viszonylag nagyobb lesz a szemveszteség, de a munka sokkal kevesebb vele, mag meg szokott lenni rengeteg.
Mikor csak keveset akarok szedni, akkor a terméseket egyenként leszedem, cipővel kicsit megtöröm, utána bőr védőkesztyűvel szétmorzsolom, innentől a menete ugyanaz.
Köszönöm a részletes útmutatót, 16:53! :) Egyébként ha nem söpröm ki a szemetet belőle, akkor jövőre nem tudom elvetni? Miért? A szeméttel együtt ott a mag, a szemét meg lebomlik a majdani vetésnél, vagy rosszul gondolom? Javíts ki, kérlek! :)
Persze h tudtam enni, mondom, folyamatában érik, remek, finom, kesernyés. :) Hagyom nőni még ágyásban levőket, hogy nagyobbak is lehessenek. :)
Ezért lep meg, miért 32-35 nap a tenyészidő a tasakon. Már 70 napja érik, igaz, kb a 35. napon szedtem belőle először. Néhány napja kezdtek el a nagyobbak virágozni is.
Azért érdemes kitisztítani a magokat, mert akkor egyenletesen tudod vetni jövőre, ahogy szeretnéd. Ha sok a szemét közte, akkor lehet, hogy fél méterre csak 1-2 mag esik ki az ujjaid közül, utána meg 10 centire 30. Egy nagy marék szemétben lesz egy körömnyi mennyiségű mag. Egy termésben 1-4 szem. Lehet is látni a linkelt fotón, hogy ahány kidudorodása van a termésnek, annyi mag van benne. (Persze, nem minden mag jó és csíraképes.)
Túl sokat nem érdemes meghagyni magnak, csak amennyire szükséged lesz szerinted, a többit húzgáld ki, amint elkezdi a magszárat hozni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!