Kezdőoldal » Otthon » Kert » Hogyan lehet magot fogni...

Hogyan lehet magot fogni veteményesemből?

Figyelt kérdés

Kezdő kertészkedő vagyok. Hetek óta terem a hosszúkás retkem. Már elkezdett virágozni is, hatalmas szára van, szerteágazó virágokkal. Ezek szerint magzik? Honnan ismerem fel, hogy magzik? Amiből a virág lesz, kis bögöcskék, az gondolom nem a mag.

Ápr végén vetettem. Melyik hónapban magzik?

2022. jún. 29. 16:08
1 2
 1/11 A kérdező kommentje:
Asszem franciaretek, tehát nem jégcsapretek.
2022. jún. 29. 16:08
 2/11 anonim ***** válasza:

Virágzás után ott lesznek a kis göböcskék,abban lesz a mag.

Meg kell várni amig tökéletesen megszárad .

2022. jún. 29. 16:14
 3/11 anonim ***** válasza:
Ha viszont hibrid fajta, akkor a magból nem lesz fajtaazonos termék...
2022. jún. 29. 16:27
 4/11 A kérdező kommentje:

Igen, akartam írni, tudok a hibridek újbóli felhasználhatatlanságáról. :)

Köszönöm a válaszokat! :) Tehát várjak még, míg megszáradnak a göböcskék.

De miből fogom látni, hogy elég száraz? És melyik hét körül esélyes?

Most megnéztem a fajtáját:

Slovana retek. (Piros, hosszúkás, a tövénél egyre kevesebb lesz a fehér rész.)

Találtam róla a neten fotót:

[link]

Tenyészideje 32/35 nap. Ehhez képest folyamatosan nőnek, egyre nagyobbak, egyszerre vetettem el mindet. (Jövőre szerintem eltérő hetekben fogom.)

Április 20 körül vetettem.

2022. jún. 29. 16:47
 5/11 anonim ***** válasza:

Igen, ha hibrid, akkor nem lesz fajtaazonos, sok különféle kinézetű és minőségű lesz. De retek lesz mind...

Tudtál azért enni belőle? Ha nem, akkor jövőre hamarabb kell vetni.

Ha elvirágzott, a virágokból termés fejlődik:

[link]

A szárazra beérett termésekből lehet kiszedni a magokat. (Csak egy pár van mindegyikben.)

A magok nem peregnek ki, ellentétben pl. a hagyma vagy a répa magjával, így meg lehet hagyni a magszár nagy részét száradni. De akár a száraz terméseket egyenként is leszedheted, ha akarod. Én hagyni szoktam megérni az egészet (v. legalábbis nagy részét), akkor kesztyűvel letördelem nagyjából a magokat tartalmazó részeket, egy betonra terített nejlonra teszem, és széttaposom. Ha szedés után nyitott tető alatt szárítod pár forró napon, akkor még jobb lesz az eredmény. A nejlonról egy vödörbe öntöm a törmeléket, rázogatom, hogy az egyik végébe menjenek a magok, aztán a szemetet félrehúzva kiszedem a magokat. Aztán még egyszer, durvábban is megtaposom, hogy ami még nem jött ki, az is kijöjjön. Megint vödör, és kiszedem a magokat. Utána az apró szeméttel kevert magokat kiszelelem. Ezzel a módszerrel viszonylag nagyobb lesz a szemveszteség, de a munka sokkal kevesebb vele, mag meg szokott lenni rengeteg.

Mikor csak keveset akarok szedni, akkor a terméseket egyenként leszedem, cipővel kicsit megtöröm, utána bőr védőkesztyűvel szétmorzsolom, innentől a menete ugyanaz.

2022. jún. 29. 16:53
 6/11 A kérdező kommentje:

Köszönöm a részletes útmutatót, 16:53! :) Egyébként ha nem söpröm ki a szemetet belőle, akkor jövőre nem tudom elvetni? Miért? A szeméttel együtt ott a mag, a szemét meg lebomlik a majdani vetésnél, vagy rosszul gondolom? Javíts ki, kérlek! :)

Persze h tudtam enni, mondom, folyamatában érik, remek, finom, kesernyés. :) Hagyom nőni még ágyásban levőket, hogy nagyobbak is lehessenek. :)

Ezért lep meg, miért 32-35 nap a tenyészidő a tasakon. Már 70 napja érik, igaz, kb a 35. napon szedtem belőle először. Néhány napja kezdtek el a nagyobbak virágozni is.

2022. jún. 29. 17:06
 7/11 anonim ***** válasza:
A tenyésztő pontosan ezt jelenti, hogy addigra érik be legjobb esetben a növényed.:) Az hogy száraz könnyű lesz megállapítani.
2022. jún. 29. 21:14
 8/11 A kérdező kommentje:
Mármint tenyész IDŐ? Azaz úgy értsem, minimum 32-35 nap? Tehát normális, hogy a vetéstől számított 70.napon is tovább növekednek a retkeim?
2022. jún. 29. 21:25
 9/11 anonim ***** válasza:

Azért érdemes kitisztítani a magokat, mert akkor egyenletesen tudod vetni jövőre, ahogy szeretnéd. Ha sok a szemét közte, akkor lehet, hogy fél méterre csak 1-2 mag esik ki az ujjaid közül, utána meg 10 centire 30. Egy nagy marék szemétben lesz egy körömnyi mennyiségű mag. Egy termésben 1-4 szem. Lehet is látni a linkelt fotón, hogy ahány kidudorodása van a termésnek, annyi mag van benne. (Persze, nem minden mag jó és csíraképes.)

Túl sokat nem érdemes meghagyni magnak, csak amennyire szükséged lesz szerinted, a többit húzgáld ki, amint elkezdi a magszárat hozni.

2022. jún. 30. 05:17
 10/11 A kérdező kommentje:
köszi :)
2022. júl. 2. 21:57
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!