Mi lehet az oka, hogy egyszer csa elfeküdtek a paradicsomaim?
Nem voltak felkötve, de szép erős ujjnyi vastag száraikon délcegen feszítettek. Nagy cserepekben vannak az erkélyen, azért nem kötöttem fel őket, mert a korlát fölött van uborkahálós tám és ha eléggé megnőnek, oda akarom tenni őket, csak nőjjenek az üveg fölé, hogy napot is kapjanak, egyenlőre hátul vannak a falnál, már nem sok hiányzik.
Megyek ki az előbb, hát el van fekve három is, mintha meglágyult volna a száruk.
Reggel kaptak tápot fél adagot, meg pár napja is másfajtát, virágzásindítót, de mindkétszer csak fele adagot, mert eddig bevált, hogy gyakrabban adok nekik tápot, de kevesebbet az előírtnál, amit lehet egységnyi vízbe tenni.
Gyorsan felkötöttem őket egy karóra.
Túltápoztam őket, vagy a meleg (28°C) miatt feküdtek el a tövüknél eldőlve?
Károsodtak vajon, vagy túlélik? (ez rövidesen kiderül).
Nagyon sajnálnám, mert rengeteg virág és már pici zöld paradicsom van rajtuk, meg ugye március óta nevelgetem őket, magról ültettem mindet.
Egyszerüen csak magasabbak meg nehezebbek, mint amit elbír a száruk. A paradicsom alapból fekszik, vagy más növényekre támaszkodva nö fölfelé, magától nem áll meg.
A legjobb, ha felkötöd öket, akkor semmi bajuk sem lesz a továbbiakban.
Nagyanyámmal is így volt.
Hosszú évtizedekig élt, aztán egyszer csak meghalt.
Na, a paradicsomok is így jártak. Egyenesen álltak, aztán egyszer csak túl nehezek lettek a száruk erősségéhez képest, és lefeküdtek. Tippem szerint a szél segített nekik ebben. Most ért oda a dolog, hogy szélcsendben még megálltak a lábukon, de egy kis megfelelő irányból fújó szellő már elfektette őket.
Igen, mindegyik folytonnövő, tényleg úgy látszik, most ért el arra a pontra, hogy túl súlyos lett és elfeküdt. Talán egymásra is dőltek, mert viszonylag közel vannak egymáshoz, nem nagy az erkélyem.
Olyan kaciásan állt, azt hittem megtartja, mert többször adtam nekik korábban tejes vizet, meg egy-egy kiskanál porított tojáshéjat és a kalciumtól erős, vastag száruk lett, de akkor mégis kötözni kell.
Ha előre teszem, akkor az üveg miatt csak fényt kapnak, napot nem, de kettő már vagy tíz centivel az üveg fölé ér, azokat előre tehetem talán már.
Egyenlőre nem kókadoznak, talán nem lesz bajuk.
Köszönöm a válaszokat.
Nagyok a cserepek, egy 20 literes zsák föld 70-80 százaléka belement, vagyis lehet 15 literes, vagy több is talán. Eredetileg volt egy kis hely közöttük, de a magasságuk mellé bokrosodtak is, most már összeérnek, meg ugye 110 cm magasan van a korlát és már fölé ér némelyik, vagyis ha dől, akkor egy méterre is eldőlhet.
Koktélparadicsomok, a legjobb a Goldkrone, de az drága Kiepenkerl mag volt, az a legnagyobb, meg azon van a legtöbb virág, termés.
Különben tényleg zsúfolt már, alig tudok mozogni, amikor locsolom őket, lehet, hogy kiteszek párat a bejárati ajtó mellé, ha a szomszédot nem zavarja, ott is erkélyfolyosó van, az délután kap napot, meg este.
Azért kösz a tanácsot, mindig tanul az ember, régen soha nem foglalkoztam ezzel, csak vágott virág volt néha a lakásban, a karantén idején kezdtem ezzel foglalkozni, vagyis két éve.
Olyan is van, azok balkonládákban vannak, Bajaja, meg Vilma, azokat eleve lecsüngőre terveztem. Nem túl nagyok, elég késői ültetés volt és alig volt földem már, így tettem bele kókuszföldet, de az nem vált be.
Azért van ilyen sok fajta, mer ki akartam őket próbálni.
Igazából Thumling Tomot akartam volna, csak nem tudtam magot szerezni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!