Hogyan lehet megállapítani a piacon, hogy finom az őszibarack vagy sem?
Én mindig illatra megyek. Abban még eddig nem csalódtam, minden gyümölcsnél így állapítom meg, hogy érett-e egyáltalán, és ha egyszer sikerült egy árusnál kétszer egymás után finom gyümölcsöt venni, akkor csakis hozzá járok vissza.
Üvegházban, fóliában termesztett gyümölcsnek-zöldségnek semmilyen illata nincs, próbáld csak ki. Ritka kivétel azért van, mert az Aldiban időnként volt isteni spanyol koktélparadicsom, nagyon finom illata volt, és az íze is zamatos.
Vásárolni kell 1 darabot, ott helyben megkóstolni, és dönteni a további vásárlásáról.
Hasznos, ha van nálad egy kiskés, vagy bármi, amivel a héját legalább részben el tudod távolítani.
Az érett gyümölcsnek jó illata van. Ezeknek a száraz gumijátékoknak nincs illata.
Nem szégyen beleszagolni a ládába.
Ha a kezedbe veszel egyet, a súlyán is érzed, hogy lédús, vagy nem, az érett őszibarack puha is (nem ruganyos, hanem benyomódik)
Ki kell tapasztalni melyik árus árul jó gyümölcsöt.
Nálunk idáig csak a korai fajták értek, amik még általában nem annyira jók. (Persze, kivétel azért van.)
Tavaly is rengeteg helyen totálra elfagytak a ültetvények, egész évben importálták.
Tehát jó eséllyel olyan külföldit vettél, amit a szállítás miatt még teljesen éretlenül szedtek le. Ez is megpuhul, de jó nem lesz. Csak a teljes érés előtt pár nappal leszedett lesz nagyjából olyan, mint a fán beért.
A multiknál kizárólag olyan barackot szoktam látni, amit úgy 10 nappal korábban szedtek le, mint szabad lett volna, ezeknek semmi íze nem lesz, bármit csinálnak velük. (Mivel így nem romlanak, nem nyomódnak.) Mostanában a piacon áruló termelők is kissé efelé mennek el, korábban szedik le a kelleténél, mert még így is jobb az árujuk, mint a multiknak.
(Mikor még megvolt az őszibarackosom, rengeteg törzsvevő azért járt hozzánk, mert mi minden fát 1-2 naponta szüreteltünk, és mindig csak az éretteket szedtük. Bár ezek már nyomódásra hajlamosak voltak, és nem is álltak el egy hétig még hűtőben sem, de úgy frissen elképesztő ízük volt. Ilyen éretten nagyobb termelők közül senki nem szüretel - így az emberek többsége, akinek nincs barackfája, el se tudja képzelni, milyen jó lehet egy fán érett őszibarack.)
A barack minőségét amúgy ránézésre nem lehet megállapítani, legfeljebb tippelni annak, aki ért hozzá. Ha láthatóan érett, esetleg nyomódott szemek is vannak a ládában, az jó jel. Az illat is jó jel, de ez fajtafüggő.
Az érett nem attól érett, hogy piros! Az a paradicsom, ami így működik. A ládában a pirosabbak attól pirosabbak, hogy érte őket a nap, és a piros szín egy védekezés, mint ahogy az ember lebarnul a napon, hogy a bőre kiszűrje az UV-sugárzást. Ez a piros szín már hetekkel az érés előtt kialakul. Az érettséget a színből úgy lehet megállapítani, hogy a piros másféle piros lesz, a zöld rész meg sárga lesz. (De ez is fajtafüggő, mert egyes fajták csak zöldessárgára érnek, pl. a régi híres Champion...)
8
Jelenleg is piacra termelünk őstermelőként (már vagy 20 éve), és látjuk, hogy egyre többen hordanak nem teljesen érett, vagy éppenséggel teljesen éretlen gyümölcsöt. A kofák a nagybaniról leginkább ilyet hordanak, ezért van, aki rendes kilós áron átvesz tőlünk gyümölcsöt, amennyiért a vevőknek adjuk, hogy aztán haszonnal adja tovább.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!