Miért világos szinűek a ribizli levelei?
2 cserépben van 2 különféle ribizli. Egyik magas növésű a másik bokros. Azt vettem észre hogy a bokros levelei teljesen más színűek. Nem tudom ez normál-e? Ezt nézegetve találtam viszont bogarakat a világos színű ribizli leveleinek hátsó oldalán. Talán e miatt világosak a levelei? Úgy néznek ki mint a hangyák de annál gyorsabban mozognak. Gondolom ez valami betegség lehet... Kezdő vagyok ribizli termesztésben. Megjelent termés is, de nem rendes fürtők hanem olyan foghíjas. Ez is betegség oka lehet?
Igen, kicsik a cserepek. Tápanyaghiány, vízhiány, mindenhiány. Az alábbi feladataid vannak:
1. Fújd le rovarölővel, de mielőbb, mert a szívogató rovarok legyengítik a növényeket. Pár nap alatt is nagy kárt tudnak okozni. A ribizlin mostanában levéltetű az aktuális, de az nem mozog gyorsan. Mindegy, a Spilan általános és felszívódó szer, az feltehetőleg jó lesz. (Esetleg fotót mutathatsz.)
2. Tápoldatozd, mert láthatóan éheznek a növényeid, főleg a bal oldali.
3. Mielőbb ültesd át nagy cserépbe. (De a szabad földbe még jobb, mert annyit nem ér, hogy utána pár év múlva 50 literes edényeket vegyél nekik. Kiültetve az égvilágon semmi dolgod nincs velük, csak metszeni, rovarölőzni, szedni. Nekem van vagy 30 nagy bokrom, minden szükséges munkát elvégzek, de egy év alatt biztos nem dolgozok velük annyit, mint te dolgoztál csak idén ezzel a kettővel.)
4. Nincsenek megmetszve. Sokkal több van rájuk hagyva, mint szabad lenne, ez is legyengíti őket, akár a visszaszáradásig. Tavasszal kellett volna metszeni, de jobb későn, mint későn se. A fás részeknek akár a felét is ki lehet vágni tőben. Ha jól lenne metszve, akkor azt tapasztalnád, hogy a földből jönnek elő új hajtások. Egy egészséges felnőtt ribizlibokron egyenlő arányban vannak 1-2-3-4-5 éves törzsek. Ami úgy képzelhető el, hogy minden évben erős, hosszú új vesszőket hoznak a földből.
Sajnos kezdő vagyok, de köszönöm, beültetem földbe. A cserépbe ültetésnél használtam kevés marhatrágyát.
De a metszést nem tudom hogyan kell, hol kell.
Küldök még fotót.A facebook on nem találtam csoportot.
a levelek alá buvó bogarak és hangyák, vagy tetvek és hangyák..
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!