Mik azok a fák, növények, amik legjobban vonzzák a madarakat?
Az őshonosak.
Ha nagy leszek, galagonyám és kökényem lesz: tövises (védelem) és gyünölcstermő.
A fészkelőhelyen és az itatáson túl érdemes arra is figyelni, hogy legyen természetes eledelük: vadvirágos rét, őshonos növényekkel. Ez lehet egy kaszálatlan terület, amit ha nem bolygatsz jobb esetben a helyi vadvirágok szaporodnak el rajta (nem az egérárpa). De lehet vetni is: a Rédeinek van magyar vadvirágos rét magkeveréke, meg van 1-2 webbolt, ahol magyar virágmagokat lehet szerezni. Kaszálás szakaszosan (mindig marad a rovaroknak kaja és búvóhely). Én egy ideje a lehullott lombot sem mindenhonnan hányom el, a madarak és a sünik szeretnek benne keresgélni.
Lehet természetvédelmi farakásban és kőrakásban is gondolkodni (gyíkok, békák, fában fészkelő rovarok).
Az MME honlapját mindenképp érdemes elolvasni: [link]
Én is hasonlóban gondolkodom, ezt az oldalt találtam de nincs most szinte semmilyük, majd ősszel fogok rendelni ezt-azt.
Én is madárbarát kertet hozok most létre. Saját tapasztalatom, hogy fákon bokrokon kívül ültess borostyánt, az idősebb hajtásokon olyan bogyók teremnek, amit szeretnek a madarak, közben fészkelni is tudnak esetleg benne. Ha van a telkeden kipusztult fád, akkor azt futtasd be vele.
Én ősszel ültetek madárberkenye fát, májusfát és fekete bodzát.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!