Fűnyíróba milyen benzint vegyek?
100 oktánszám most is 100. Az adalékolt alkohol E5 ha régebbi a géped. Ahol E5 szerepel, az jó.
Új gépeknél a több alkohol E10 adalékolas is jó; de ez a papírján szerepel az adott gépnek.
Felhalmozott készlet? 2 évnél tovább a 100-ast se nagyon érdemes tárolni.
Én nem vettem észre, hogy megszűnt volna a 100-as. A prémium benzinek 100-asak. Többnyire ezek E5-ösek (azaz, csak 5% bioetanolt tartalmaznak), de nemrég láttam valamelyik kútnál E10-es prémium benzint, meg is lepődtem. De ez minden kútfejen fel van tüntetve.
Én csak 95 öst használok,pedig nem gagyi gépeim vannak.Autós boltban veszek
Spuri adalékot,l /2 mml,és máris 100 as minőségű lesz. Kis gép szerelőmester ajánlotta.Leálláskor sem öntöm ki,nem változik a minősége .
Az E10-est már ki kell járatni, de az E5-öst nem.
Nekem tizenvalahány benzines gépem van, semmiből nem járatom ki soha a benzint, aztán tavasszal (vagy épp télen) szépen indulnak.
Még mikor a benzinkútnál lehetett kapni keverék benzint, na azzal előfordult, hogy ha elfelejtettem kijáratni, akkor tavasszal már csak nitrohígítóval lehetett kitisztítani. De az utóbbi 10-15 évben már mindenben benne hagyom a benzint, és 6-8 hónap után szépen indulnak a bennük lévő benzinnel.
Korábban minden benzin E5-ös volt. Ami azt jelenti, hogy maximum 5% bioetanol lehetett benne. Ezt a 95-ös benzin esetében kötelezően felemelték 10%-ra, ez az E10-es.
De mint írtam, nemrég valamelyik kút 100-as benzinjére is az volt kiírva, hogy E10. Ezek szerint a 100-as benzin esetében nincs kötelezően szabályozva, hogy E5 vagy E10. (Csak ha E10, akkor ezzel feltehetőleg kiesik az egyik ok, ami miatt a drágább benzint vennék a népek.)
Ez a korrodálás egy túllihegett dolog. Egy fűnyíró tankjában nem sok levegő van, és ebben minimális a víztartalom (10 fokon egy liter levegőben, ha jól emlékszem, valami 0,01 ml körül), amit egyáltalán nem biztos, hogy mind kiszed a benzin. És ha kiszedi is ezt a mikroszkopikus mennyiséget, az a fajsúlyánál fogva leülepszik az aljára, ahol meg nincs oxigén, hogy segítségével reakcióba lépjen a fémmel, és rozsdásítani tudná a vaslemez tankot.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!