A palántáimnak mi baja lehet?
MILYEN növényekröl van szó? Másrészt a frissen kikelt magoncokat TILOS tápoldatozni, mert elégnek töle.
Meg eleve kiültetni is csak olyan növényt szabadna, aminek legalább 2-3 rendes levele van a szikleveleken kívül és amit elötte hozzászoktattál a szabad levegöhöz, meg aminek megfelelö már az idöjárás.
Paradicsom, paprika. [link]
Ilyenek, de csak 4-5 centire nőtt, amit kiültettem pár napja, nem nagyon növekszik.
Április elején már inkább várnod kellett volna még egy hetet, és helybe, a kertbe vetni. Akkor már 20 centisek lennének.
A késői vetés biztos, de ezen kívül valószínű még a túltápozás (én csak 2 alkalommal szoktam kiültetésig, virágföldben), lehetett agyonöntözés, hideg nevelőhely. A képen elég sárga a levél.
Ilyenkor már mindennek a kertben a helye, bármekkora is, a kinti földben jobban fog fejlődni. De nem fog már az első naptól nőni se akkor, ha lehullott az összes föld a gyökeréről, se akkor, ha pohárból egyben kitéve az eredeti földben van, se akkor, ha addig nem a szabadban tartottad. Nekem a szabadgyökerű paradicsomok kb. 4 nap után kezdtek nőni, a paprikák meg inkább 1 hét után, de még akkor is nagyon lassan. Valamennyi föld maradt a gyökerükön, 10 nappal kiültetés előtt megritkítottam őket ollóval úgy, hogy ne kelljen nagyon közeliek gyökereit széthúzni. (Eleve túl sűrűen voltak a ládában.)
Jövőre a paprikát január végén február elején sa paradicsomot márciusban ültesd.
Most meg menj és vegyél a piacon palántákat mert ezek elég későn fognak teremni.
Nálam nagyon szépen beindultak a szabadgyökerű, kis méretű palánták. Annak köszönhetően, hogy a hideg április miatt nem nőttek sehová, így a kiültetés is később, meleg időben történt.
Március közepe előtt csak akkor szabad veteményezni, ha megfelelő hely van a palántáknak. A normál szobai körülményeket nem bírják. Kelés után én is egy fűtetlen előtér és a szabad ég közt váltogatok. Jó időben kint vannak, hidegben bent, de még ott is nyúlnak.
"kibújtak és elrohadtak"
Az a palántadőlés nevű betegség volt. Hűvös, nedves környezetben majdnem biztos, hogy jelentkezik.
Kelés után már a felszínt szárazon kell tartani, csak alulról öntözni. De még így is szükség lehet a gombaölős beöntözésre, ha huzamosabb ideig hidegben vannak. Ha fentről öntözöd, akkor többször is kell gombaölővel öntözni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!