Kezdőoldal » Otthon » Kert » A palántáimnak mi baja lehet?

A palántáimnak mi baja lehet?

Figyelt kérdés
Április elején elültettem a magokat, sokára bújtak ki és ami kijött, az még mindig 3-4 centi. Tápoldattal locsolgattam hetente, kéthetente. Ami kicsit nagyobb, azokat már a földbe ültettem, de meg se mozdulnak. Nem látom értelmét tovább az edényben tartani, úgyhogy amit lehet kiültetek ilyen kicsin. Egyre inkább elmegy a kedvem tőle, mert költök a magokra meg a tápoldatra és értelme nincs.
2022. máj. 20. 12:50
1 2
 1/11 anonim ***** válasza:

MILYEN növényekröl van szó? Másrészt a frissen kikelt magoncokat TILOS tápoldatozni, mert elégnek töle.

Meg eleve kiültetni is csak olyan növényt szabadna, aminek legalább 2-3 rendes levele van a szikleveleken kívül és amit elötte hozzászoktattál a szabad levegöhöz, meg aminek megfelelö már az idöjárás.

2022. máj. 20. 14:27
 2/11 A kérdező kommentje:

Paradicsom, paprika. [link]

Ilyenek, de csak 4-5 centire nőtt, amit kiültettem pár napja, nem nagyon növekszik.

2022. máj. 20. 15:16
 3/11 anonim ***** válasza:
Valószínüleg túl sok volt a tápoldat, vagy túl késön vetetted el.
2022. máj. 20. 16:00
 4/11 anonim ***** válasza:

Április elején már inkább várnod kellett volna még egy hetet, és helybe, a kertbe vetni. Akkor már 20 centisek lennének.

A késői vetés biztos, de ezen kívül valószínű még a túltápozás (én csak 2 alkalommal szoktam kiültetésig, virágföldben), lehetett agyonöntözés, hideg nevelőhely. A képen elég sárga a levél.

Ilyenkor már mindennek a kertben a helye, bármekkora is, a kinti földben jobban fog fejlődni. De nem fog már az első naptól nőni se akkor, ha lehullott az összes föld a gyökeréről, se akkor, ha pohárból egyben kitéve az eredeti földben van, se akkor, ha addig nem a szabadban tartottad. Nekem a szabadgyökerű paradicsomok kb. 4 nap után kezdtek nőni, a paprikák meg inkább 1 hét után, de még akkor is nagyon lassan. Valamennyi föld maradt a gyökerükön, 10 nappal kiültetés előtt megritkítottam őket ollóval úgy, hogy ne kelljen nagyon közeliek gyökereit széthúzni. (Eleve túl sűrűen voltak a ládában.)

2022. máj. 20. 16:24
 5/11 anonim ***** válasza:

Jövőre a paprikát január végén február elején sa paradicsomot márciusban ültesd.

Most meg menj és vegyél a piacon palántákat mert ezek elég későn fognak teremni.

2022. máj. 20. 20:47
 6/11 anonim ***** válasza:
Az idén nehezen akarnak fejlődni a kiültetett palánták.Már többet is újra kellett pótolni,pedig nem kezdők vagyunk.Többen is erre panaszkodnak.
2022. máj. 20. 20:57
 7/11 anonim ***** válasza:

Nálam nagyon szépen beindultak a szabadgyökerű, kis méretű palánták. Annak köszönhetően, hogy a hideg április miatt nem nőttek sehová, így a kiültetés is később, meleg időben történt.

Március közepe előtt csak akkor szabad veteményezni, ha megfelelő hely van a palántáknak. A normál szobai körülményeket nem bírják. Kelés után én is egy fűtetlen előtér és a szabad ég közt váltogatok. Jó időben kint vannak, hidegben bent, de még ott is nyúlnak.

2022. máj. 21. 06:49
 8/11 A kérdező kommentje:
Van amit február vége felé ültettem, kibújtak és elrohadtak. Pedig nem locsoltam túl és nem is száradt ki. Újbóli vetés kellett, márciusban, áprilisban az volt a baj hogy hol jó idő volt, hol hideg. A kiültetést május közepén kezdtem el, amikor elmúlt a fagy. Meleg nyarunk lesz úgyhogy talán lesz ebből még valami. 2 hónap alatt csak teremnek. Vettem pár palántát tegnap, de a saját lenne az igazi.
2022. máj. 21. 08:03
 9/11 anonim ***** válasza:

"kibújtak és elrohadtak"

Az a palántadőlés nevű betegség volt. Hűvös, nedves környezetben majdnem biztos, hogy jelentkezik.

Kelés után már a felszínt szárazon kell tartani, csak alulról öntözni. De még így is szükség lehet a gombaölős beöntözésre, ha huzamosabb ideig hidegben vannak. Ha fentről öntözöd, akkor többször is kell gombaölővel öntözni.

2022. máj. 21. 08:21
 10/11 A kérdező kommentje:
Konyhában konvektor tetején tartottam, kellő melegben volt. Aztán kiraktam a fészerbe márciusban, ott se volt hideg. A gond lehet az volt hogy nem lyukas ültetőbe tettem, nem folyt le a víz.
2022. máj. 21. 08:55
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!