A meteorológia mára 2 mm esőt jósol lakhelyemen. Kertészeti szempontból ez hogy' minősíthető (a 2 mm eső)?
Abban igazad van, hogy 2 mm az 2 mm.
De a mérés és az előrejelzés 1 négyzetméterre vonatkozik!
1 négyzetméteren 1 mm pedig 1 liter.
De ha nekem nem hiszel, itt vannak a hivatalos oldalak:
https://www.youtube.com/watch?v=TuTxpXdrUOo
A csapadék mérése
A csapadék összegét egész és tized milliméterben mérjük, a hó vastagságát pedig egész centiméterekben határozzuk meg. A csapadékmérés pontossága 1 tized mm-es. A mm-ekben kifejezett csapadék 1^m2 területen milliméterenként 1 liter vizet jelent. A csapadékmérés eredményéből tehát megállapítható, hogy bizonyos terület a csapadékhullásakor mennyi vizet kapott. Ügyelni kell arra, hogy a szenzor elhelyezésénél 45°-os szögben ne legyen semmilyen zavaró tényező, mert ebben az esetben az érték eltérhet a valóságostól. Reggel 06 UTC és másnap reggel 06 UTC időszak között leesett mennyiséggel határozhatjuk meg a 24 órás csapadékösszeget. Ez a szám 06 UTC-ig növekedhet, később már új mérés indul.
Téli méréskor a mérőedénybe esett havat megolvasztjuk, utána megkapjuk az értéket mm-ben is. Tapasztalatok szerint, 1 cm frissen leesett hó kb. 1 mm csapadékmennyiségnek felel meg, de ez erősen függ a hó összetételétől, víztartalmától. A hóvastagságot egy egyszerű, cm-es beosztású vonalzó segítségével állapíthatjuk meg. A mérés szélvédett, 45°-os szögben nyitott helyen történik.
Tényleg teljesen értelmetlen vagy, semmit nem értesz a meteorológiához, csak elolvastál 1-2 oldalt. (Amiket nem sikerült teljesen megértened.)
Az természetesen igaz, hogy 1 m2-re leesett 1 mm eső az 1 liter, de hogy lehet már ilyet állítani, hogy 1 m2-re vonatkozik az előrejelzés? Ha mára 24 fokot ír az előrejelzés, az is csak 1 m2-re vonatkozik?
A kérdező láthatóan többet ért hozzá, mint te.
Fúúú basszus :D Általános iskolai fizika kimaradt?
Vagy csak trollkodtok... elég gyatrán, még a trollsuliban is megbuktatok.
A hőmértéklet nem négyzetméterre van.
De a csapadékmérés négyzetméter alapú!
Ahogy a légnyomásmérés is kilogram/négyzetméter, vagy kg/négyzetcenti. A higanymillimétert már meg sem merem említeni :D
13-as reménytelen vagy! Ne erőlködj - de főleg a gondolkodást ne erőltesd, mert neked az végzetes lehet. Hülye vagy - az vagy, nyugodjál meg.
(Az csak egy dolog, hogy a meteorológusok -esetleg- 1 négyzetméteres edénnyel mérnek....vagy arra számolják át...de bármekkora alapterületű edénnyel mérnének, a 2 mm csapadék az mindegyikben 2 mm magas (lenne). Nem az az érdekes, hogy hogy mérnek, vagy mit számolnak a meteorológusok, a lényeg, hogy ha az én kertemben a föld teljesen vízszintes lenne, akkor a 2 mm csapadék azt jelenti, hogy minden egyes négyzetmilliméterre 2 mm magas eső jutna...vagyis...na, nem ragozom. Akinek legalább átlagos a felfogóképessége, az úgyis érti, minden nélkül - neked pedig hiába minden értelmes szó.
12-nek: Én nem (csak) láthatóan többet értek hozzá - nekem nem a 'geometriai' résszel volt 'gondom'...hanem kertészeti vonatkozásban érdekelt a hatása, - hogy kertészeti értelemben mit lehet várni 2 mm csapadéktól. Hát, valahogy én is azt sejtettem, hogy az q..a kevés.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!