Mennyi egy gyomirtó várakozási ideje?
Egy gyomirtó várakozási ideje egy.
Hogy egy micsoda, azt akkor lehet megmondani, ha közlöd, hogy milyen szerről van szó. (Hogy értsd: ha azt kérdezném, hogy meddig lehet megenni egy élelmiszert, akkor te tudnád, hogy rántott gombáról van szó, vagy bontatlan húskonzervről?)
De tegyük fel, hogy valamilyen glifozát hatóanyagú gyomirtóról van szó. Az a legelterjedtebb.
Ha előírt dózissal permetezik a repcét, kukoricát, napraforgót, gabonát, stb., akkor 10-14 nap az ÉVI, utána lehet enni. És ez a deszikkálás, vagyis kiszárítás esetére van. Egy élő növény meg pont azért élő, mert csak kevés szert kapott, különben száraz lenne. Tehát valószínűleg kevesebb idő is elég neki, hogy a megadott határérték alá csökkenjen a szer mennyisége. Másrészt, egy kiszáradt növényben lassan bomlik le a glifozát maradéka, egy élő növényben meg folyamatosan, napról napra kevesebb lesz a szermaradék aránya. Bomlik is le, meg hígul is fel, az új részek növelésével.
És akkor még ott van az, hogy a glifozát halálos mérgezéséhez testsúlykilogrammonként több, mint 5 gramm friss, tömény szert kell meginni, vagyis 70 kg esetén ez kb. 3,5 dl, majdnem két kis flakon. (Ez nyilvánvalóan nem emberre vonatkozó érték, de azért a mennyiség mindenképpen mond valamit.) A te szervezetedbe tehát a halálos adagnak mondjuk maximum az egy tízmilliomod része (de inkább kevesebb) tud bekerülni érés idején.
Akik nem értenek hozzá semmit, azok biztos jól lepontoznak majd, de én simán megenném.
Mindenesetre, én a szomszédomat azért felszólítanám, hogy vegyen epret a lepermetezett helyett...
Köszönöm a válaszokat!
Még jó idő, mire megérik majd, szóval akkor simán megesszük majd, lehet, hogy így is jobb lesz a bolti vackoknál.
Hogy mivel permezetett, nem tudom sajnos, nem is láttam, mikor csinálta. Most lett volna az első, igazán mennyiségi termés, 3 éve vettem a palántákat. De hátha a maradék is terem majd azért, sok virág van rajta
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!