Csak nekem rossz látni, hogy az új házaknál több a térkő, mint a zöld?
Nem csak neked rossz látni, de mindenki azt csinál a telkén, udvarán amit akar. Szerintem a lustaság is szerepet játszik ebben, mert egyre kevesebb embernek van kedve otthon is "dolgozni" - füvet nyírni, kertészkedni, vagy akár egy veteményessel "bajlódni". Egyszerűbb telibeverni térkővel, meg hatalmas kavicstengerrel közepén egy gömbtujával oszt' jónapot.
Másrészről ez leginkább az újabb lakóparkokra igaz, ahol sokszor a "telek" 300-400-500m2, teszel rá egy házat, autóbeállót, szerszámost, teraszt és megtelt. Innentől a helyi önkormányzatok a hibásak, hogy engedélyezve vannak az ilyen pici telkek - nálunk a legkisebb telekméret 550m2 de erre már 2 lakóház építhető, gondolhatod hogy ezt a vállalkozók ki is használjá és a végén kapsz egy házat 50m2 "udvarral"...
Nem akarnak füvet vágni az emberek pedig jó csinálni mert utána szép a kert.Nem a térkőtől lesz szép egy kert de ez ízlés kérdése.
Nem akarnak semmit se csinálni otthon,csak amit nagyon muszáj.
Nekem sem tetszik mikor tiszta térkő és beton az egész mert elveszíti az otthonos hangulatát.
Szigorúan véve megvan határozva, hogy egy telken minimum mekkora zöldfelületet kell hagyni, ugyan senki nem foglalkozik ennek betartásával, de elméletileg nem lehetne az utolsó m2-t is leburkolni.
Azaz ez: "Nem csak neked rossz látni, de mindenki azt csinál a telkén, udvarán amit akar." nem igaz!
Szerintem is szörnyű. Pláne, hogy pici telkeken hatalmas házakat engednek építeni, a telkeket engedik tovább meg tovább osztani, erre még rájön a térkövezés.
Persze, mindenki azt csinál, amit akar, és amit a hatóság megenged.
De kár érte.
Az utcában olyan telkeken, ahol régen csak egy 20nm-es kicsi ház állt, most ikerházak, sorházak vagy lakópark van:(
A mi telkünk 700-800 nm, én elég kicsinek érzem, de ha a 10 legközelebbi telket nézem, több, mint felüknél még ez is nagyobb:(
nálunk 30% a telek beépíthetősége, és 50% a zöld terület aránya. Nekem 600 m2-es telkem van, tehát ebből min 300m2 zöld területet kötelező meghagyni. Elég keményen bírságolnak felénk, de ez is településenként változó lehet.
És megmondom őszintén nem is lesz több!
A gyomírtót sok helyen amiatt láthatod mert valószínűleg szép gyepet akarnak a tulajok, és ehhez ki kell írtani a gyom növényeket. Egy gyomírtózás szinte sosem elegendő min 2. Szóval kell néhány hónap az előkészítéshez.
Több helyen láttam, hogy 10-15 cm-t kiszednek, gyomírtóznak, vakondhálót is telepítenek az öntöző rendszer alá, majd termőfölddel vissza töltik az udvart, megint gyomírtóznak és végül elvetik a fűmagot, vagy gyep tégláznak.
Én sem értem. Újépítésű részen lakom, itt 7-800 mm-esek a kertek, tiszta térkő meg kavics a legtöbb.
De nem vágom, minek megy kertes házba, akinek megterhelő egy héten egyszer levágni a füvet nyáron? Sok élettelen, lusta ember.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!