Kezdőoldal » Otthon » Kert » Miért ágazik szét a vitorlavir...

Miért ágazik szét a vitorlavirágom? (vannak képek)

Figyelt kérdés

1 hete lett vásárolva (legelső növényem), akkor mereven, egyenesen álltak a szárai és a levelei, felfelé. Már kb. 3 napja szétágazóban van.

[link]

[link]

[link]

[link]

[link]

A talaj nedves. Ha felemelem a műa. virágcserepet, akkor látszik, hogy némileg nedves, tehát sem nem száraz, sem nem túl nedves. Közvetlen napfény sem éri.

12 cm-esként volt árulva (nem én vásároltam, de a számlán ez szerepel), de 20 cm fölött van a legmagasabbra érő levele(most 20 cm...magasabb volt, amikor nem oldalirányban volt). Azt viszont nem tudom, hogy mit értettek 12 cm alatt, talán akkor az volt a legmagasabb levele, amikor árulták...

Van egy gondolatom, hogy miért ágazhat szét, de nem megerősítését szeretném, ezért nem írom le, hanem olyan válaszát várom, aki ért hozzá, ebből kifolyólag tudja.

2022. ápr. 27. 12:11
 1/6 anonim ***** válasza:
100%

Szerintem ennek természetes állapotában így kell kinéznie.

Lehet, hogy amikor vásárolva lett, akkor egy szállítást/pakolászást könnyítő celofánba volt behúzva a cserép, ami a leveleket összeszorította, csak az illető - teljesen helyesen - leszedte róla.

2022. ápr. 27. 12:43
 2/6 anonim ***** válasza:

...azt lehagytam, hogyha ez az állapot továbbromlik, akkor ez lehetséges:

[link]

2022. ápr. 27. 12:48
 3/6 anonim ***** válasza:

Ja, azt hittem, az a probléma, hogy szétágazik a növény. Nem is értettem a kérdést.

De akkor lehet, hogy az a gond, hogy szétdőlnek a levelek? Mert azoknak ez a dolguk. Úgy állnak be, hogy minél több fényhez jussanak, minél kevésbé árnyékolják le egymást.

Ahol nevelték őket, ott felülről jött rengeteg fény. Oldalról sűrűn mellette ott volt a többi, tehát onnan nem kapott fényt, csak felfelé nőtt. Most oldalról nincs másik növény, fényt csak oldalról kap egy keveset, próbál életben maradni a levelek átállításával. Ne forgasd.

Világos helyen van?

2022. ápr. 28. 07:17
 4/6 A kérdező kommentje:

Nagyon-nagyon szépen köszönöm!!! 3. hozzászólásod elképesztően logikus!!! (és ugyanakkor teljesen egyértelmű, de mégsem gondoltam rá)

Nekem úgy jobban tetszett, hogy felfelé nyúlnak, de mivel így a természetes, ezt kell elfogadnom (bárcsak nagyobb lenne a növény).

Volt rajta papírból, ami körbe ölelte mikor még megérkezett, de úgy alig lehetett látni valamit a növényből, és nem is természetes.

Köszönöm a linket!

Az volt a probléma, hogy szétágazik, mert azt gondoltam, hogy az a természetes.

Miért ne forgassam? Pedig már megtettem többször is :) gondolván, hogy így az eldugottabb részek is több fény kapnak.

Esetleg segít a növénynek, ha valamennyire megdöntöm? Ezáltal több napfényhez jutna.

Nem, nem világos helyen van. Valamivel világosabb van, mint a képeken látni, mert valószínűleg vagy a redőny nem volt felhúzva, vagy a maga a fényképezés szedett le a fényből. Azt olvastam, hogy félárnyékos-sötét szobában is elél. Annál világosabb helyre, mint ahol van, nem tudom tenni.

Arra gondoltam eredetileg, hogy túlságosan sűrűn vannak a szárai és emiatt nem jut minden levél elegendő táplálékhoz, valamint a cserép elég kicsinek bizonyul. Napokban tervezek nagyobb cserepet beszerezni földdel együtt.

2022. ápr. 28. 09:43
 5/6 anonim ***** válasza:

A levelek beállnak a fény felé fordulva, hogy minél több fényhez jussanak. Ha elfordítod, akkor pont a növény igényei ellen dolgozol, a fény felé fordult levelek innentől háttal lesznek a fénynek. Egy ideig próbálkoznak, aztán az idősebb levelek leszáradnak, hogy a fiatalokat ne árnyékolják. Még az legalább jó, hogy világos a fal, és így onnan is visszaverődik valamennyi fény. A fény felé döntés se rossz, de úgy az öntözés problémásabb, meg leverni is könnyebb.

Valamilyen szinten a kevésbé világos helyen is megél, de sötét helyen nem. Minél kevésbé világos a hely, annál csúnyább, megnyúltabb, csupaszabb lesz, virágozni nem fog. Ha mást nem is, de az ablak elé nem ártana tenni, ha másként nem elég neki a fény.

Túl nagy cserép nem kell neki (esélyesebb lesz az agyonöntözés), 2-3 cm-rel nagyobb elég lesz egyelőre. Ha tetszik neki a hely, és tovább fog nőni, majd akkor lehet még nagyobb a cserép, ahogy növekedni fog a levélfelület.

2022. ápr. 28. 12:29
 6/6 A kérdező kommentje:

Nagyon szépen köszönöm a válaszodat!

Értem... Azt úgy érzem, hogy valamivel több fény kellene neki, de nem tudom megadni. A döntés mégsem j ötlet, mert a szekrény, amin van, időnként kicsi nekidőlök és ilyenkor meg szokott mozdulni (maga a szekrény). Ablak előtt van, ha úgy tetszik – úgy 130 cm-re. Több fényről jelenlegi körülményeim között nem tudok gondoskodni.

Szép estét kívánok!

2022. ápr. 30. 20:51

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!