Melyik a legstrapabíróbb, gondozást nem igénylő drótkerítés, és mivel érdemes rögzíteni?
Horganyzott drót, műanyag, és műanyagbevonatos acélkerítés között vacillálok. Első körben talán az ár irányadó, mert úgy sejtem, hogy a legjobb pont a legdrágább lehet, de kíváncsi vagyok a tapasztalataitokra.
Földből 40 cm magasan kiálló és 20 cm széles, kb. 30 méter hosszan futó vízszintesen betonalapra, és azon 2-3 méterenként elhelyezett, másfél méter magas, kb. 20x30 cm keresztmetszetű függőleges betonoszlopokhoz rögzíteném.
A földből kiálló, vízszintesen futó betonalapba öntöttek rögzítőfüleket, az oszlopokban pedig vannak kb. 2 cm átmérőjű, vízszintes keresztmetszeti lyukak középen a rögzítéshez.
Rögzítésnél szintén érdekelne, hogy ti mit használnátok? Horganyzott drótot, gyorskötözőt (igen, ez elég hülye ötletnek tűnik, de ki tudja...), esetleg valami mást?
Műanyag hálóra gondolsz? Hát, azt egy bicskával ki lehet vágni, viccből is. Persze, a drótot is el lehet csipkedni, de ehhez való szerszám nem szokott csak úgy véletlenül lenni az ember zsebében.
A horganyzott drót kb. 2 év után elkezd úgy lájtosan rozsdásodni, 5-6 év után már látványosan rozsdás. De ha ez nem probléma, akkor mehet, mert nem fog elporladni egyből, csak úgy 40 év alatt.
Mostanában ezek a leheletvékony, 1,7-1,8 mm-es drótból lévő fonatok vannak, ezek olcsók. Néha azért még lehet találni 2,5 mm körülit, ezek sokkal erősebbek, viszont ennyivel drágábbak is.
A műanyag bevonatú egyértelműen mutatósabb. 1-2 évtized alatt azért a bevonat eltöredezik, és ha alámegy a víz, onnantól fokozottan rozsdásodik, mert nem szárad meg azonnal, mint a szabadon lévő, a burkolat megtartja a vizet. Összességében szerintem az élettartama azonos a horganyzottal, csak tovább lesz tűrhető kinézetű, mert ha eltöredezett is a bevonat, még akkor is jól fog mutatni. Nekem van egy darab 40 év körüli, ha bárhol meghajtom, eltörik a drót, viszont kicsit távolabbról nézve szép zöld.
Oszlop legalább 2,5 m-enként legyen, ha szépet akarsz, akkor nem lóg be a teteje. A szélsőkhöz mindenképpen tegyél átlós támasztóoszlopokat (még ha betontuskóba teszed, akkor is). Biztos lesz, aki szerint még a kerítés közepére is tegyél támasztót, nálam nincsenek ennél nagyobb távokon se, és nincs belőle gond.
Nem tudom, jól értettem-e a leírásodat, lehet, hogy a dróthálót közvetlenül az oszlopokra rögzítenéd? Hát azt ne tedd. A drótfonatnak nincs tartása 30 centin se.
Az oszlopokra 2, vagy inkább 3 szál feszítődrótot tegyél, feszítőcsavarokkal, amik feszesen tartják őket.
Azt nem tudom, hogy rögzíted a drótokat az oszlopokhoz, nehogy átfűzd a lyukakon, mert akkor a háló csúnya lesz, ahogy kerülgeti az oszlopokat. Lehet, hogy lehet kapni hozzá füleket, ez a betonoszlop profiljától függ. Ha nincs, akkor gyártani kell valamit, mert feldrótozva nem lesz szép.
A felső és középső drótot tedd fel először, feszítsd meg, és a felsőre akaszd fel a hálót. Úgy, hogy a felső szélén a drótszálak visszahajtásait (bőr védőkesztyűvel) kihajtod, és úgy hajtod vissza utána, hogy a feszítődrótot közrefogják. Első menetben elég minden 4.-et, mert így könnyebb a hálót nagyjából megfeszíteni. Ha végig fent van, és meghúztad a fonatot, hogy ne legyen laza, akkor ráhajtogatod minden 2.-at, és véglegesen megkötöd a drót végeit. Akár ennyiben is hagyhatod, de akár a kimaradtakat is ráhajthatod, ha sok időd van. (A felrakáshoz kell 1 fő segítség, aki segít tekerni és megtartani a tekercset, miközben te kötöd fel.)
Az alsó drótra is ráhajthatod így felrakás után, vagy pedig fűzd bele a drótot a fonat alsó lyuksorába (elég minden 2. lyukon, ha úgy gondolod), és miután megfeszítetted, kösd a vízszintes betonon lévő rögzítőkhöz. Végül a középső dróthoz kösd a drótot 50-70 centinként, hogy ne "hasasodjon", azaz sima maradjon.
A drótfonatból valószínűleg marad ki pár szál, ezt fel tudod darabolni, ezzel lehet kötni. Én úgy szoktam, hogy Z alakúra vágom, azaz minden 2. egyenes szakasz közepét vágom el, és ezeket a drótokat kétszer körbehajtom a kötözendőkön.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!