Jól gondolom, hogy a ma éjszakai -2 -3fokos fagy elviszi a most virágzó kajszi termését?
Esélyes.
Ha idén is elviszi, ki is vágom.
-2 még nem viszi el azt a virágot, amin még szirmok vannak. -3 már talán. De a nagyobb fák felső részén még akkor is maradni fog.
Amiről már lejöttek a szirmok, azok fél-egy fokkal kevesebbet bírnak.
Nálam csak a legkorábbi (Aurora) sziromtalan már teljesen.
Az őszik közül mindegyiken van még kinyílatlan bimbó, azoknak pedig a -3 nem tud ártani.
Viszont most néztem, módosították -4-re az előrejelzést, az már tényleg veszélyes lehet. Főleg a sárgabarackokat féltem, de az ősziken se lesz már csúcstermés, az biztos.
Itt felénk nagyon elrontották az előrejelzést (szerencsére), az ígért -4 helyett jelenleg 0 és +2 közt van a környék, tehát -2 alá már nem mehet, nem lesz elfagyás. :) Az európai műholdkép alapján én is azt tippeltem este, hogy lesz itt annyi felhő, amit megvéd, és sokadszorra tippeltem jobban, mint a profik. :)
A vízzel való egyszeri permetezés erősen fokozza az elfagyást. A párolgás hőt von el, akár 2 vagy több fokkal is lejjebb viheti a hőmérsékletet, ezen alapul a dér, amikor már +2 fokos hőmérsékletnél deres (jeges) a nedves fű.
A fagyvédő víznek folyamatosnak kell lenni. Mint a linkelt cikkben is olvasható, a víz fagyás közben hőt szabadít fel, tehát ameddig van vízutánpótlás és jégképződés (pl. a fa fölé szerelt mikroszórófejjel), addig a párolgás hőelvonása ellenére sem süllyed 0 fok alá az éppen megfagyó víz hőmérséklete. De ez csak korlátozottan működik, mert nagy hideg esetén túl gyors a lehűlés és jégképződés, a fa egyetlen nagy jégtömbbé válik és letörnek az ágak a jég súlya alatt. De kisebb, és nem túl hosszú ideig (max. 3-5 órán át) tartó lehűlést meg lehet fogni ezzel.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!