Lehet még borból (vagy ha borászatból nem, de pezsgő, vagy brandy előállításból) középszinten megélni? Bele lehet fogni, ha van hetente min. három-négy szabad felhasználású napja valakinek?
Havi bontásban nem tíz, vagy száz milliós nettó nyereséget kell érteni ezalatt (mint a nagy és az óriás borászatoknál), de azért a minimálbérnél valamivel, néhány százezerrel többet. De mint írtam, természetesen nem is milliókat.
Ha igen (nyilvánvaló, hogy tapasztalat, hozzáértés megléte mellett) hány hektár tudja ezt a középszintű megélhetést biztosítani (egy közepes, nem a legjobb éveben)?
Természetesen lehetséges.
Így ez, ha jól értem, másodállás, szóval adózás szempontjából is kedvezőbb így. Arra számíts, hogy a szezonmunkák többségét alkalmi munkásokkal kell végeztetni, nem te magad fogod, és dolgozót nem mindenhol lehet szerezni.
Én borvidéken élek ugyan, de nem szőlőt termelek, úgyhogy lehet, hogy tévedek. Szőlőből szerintem, ha magad dolgozod fel, olyan 5 hektár elég a minimálbérhez. A kérdés, hogy el tudod-e adni a bort. Drágán nem fog menni, bármilyen jót is termelsz, inkább az olcsóság lesz az, ami viszi az üzletet. Részben háztól árulod literezve, részben kocsmáknak árulsz kannázva, a többiek alá menve az árakkal, különben nem állnak szóba veled. Pár év után, ha már fix vevőkör van, akkor lehet feljebb vinni az árakat.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!