Kezdőoldal » Otthon » Kert » Milyen zöldségeket szoktál...

Milyen zöldségeket szoktál termeszteni?

Figyelt kérdés
És kb mekkora területen?
2022. febr. 20. 16:56
 1/10 anonim ***** válasza:
47%

Kizárólag a "piacon termesztettet".

Ott ugyanis egyenként kiválogatom a legszebbeket és nem kell otthon kínlódnom a termesztéssel, ami már marha drága és időigényes.

Ráadásul a sok selejtessel sem kell foglalkoznom.

2022. febr. 20. 17:18
 2/10 anonim ***** válasza:
48%

Amíg otthon laktam, pl. mindig a rohadt almát kellett enni, mert rám szólt anyám, hogy "ne azt vedd le a polcról, mert az még hibátlan".

Amióta külön lakom semmit nem termesztek, hanem a boltban vagy a piacon kiválogatom a hibátlanokat és csak azt veszem meg.

2022. febr. 20. 17:26
 3/10 mindentudó99 ***** válasza:
93%
Én semmit. Nyugdíjas szüleim mindent. Jó fele biztos meg se éri a termesztést
2022. febr. 20. 17:46
 4/10 anonim ***** válasza:
72%

Termesztettem, de többe került a permet, a trágya, meg a gazirtás, mint amennyit hozott. a rengeteg munkáról nem is beszélve.

Termeljen az akinek két anyja van.

2022. febr. 20. 17:54
 5/10 anonim ***** válasza:
95%

Én szeretek bíbelődni a kertészkedéssel, mikor jobban, mikor kevésbé.

Például a magvetést, a palántanevelést imádom, lenyűgöz, ahogy a kis növények kikelnek és gyarapodnak, meg később, ahogy komolyan növekedésnek indulnak, virágozni kezdenek, majd terméseket hoznak, ezért főleg paradicsomokat termesztek, abból sok fajtát, meg paprikát is valamennyit, gyökérzöldséget kevésbé.

Lehet, hogy most ez megváltozik, mert minden nagyon drága lett és még majd nőni is fognak az árak, nagyobb intenzitással kell majd művelni a kertet, de sok mindenből önellátó szoktam lenni.

Tavaly rengeteg bazsalikomom volt, mert imádom a pestót, csak nem fenyőmagot teszek bele, hanem olcsóbb magokat, főleg napraforgót, azt vettem, mert nincs hántolóm, de akár azt is lehetne, nem nagy beruházás, csak még sosem csináltam.

Ismerek olyanokat, akik mindent megtermelnek és sokáig el is tudják tartani én ennyire nem megyek rá, bár újhagymát, petrezselymet szoktam azért, sárgarépát ritkán, de párat abból is szoktam vetni, vagy kikel, vagy nem, eddig az olyan olcsó volt, hogy csak a helyet foglalta más termények elől, meg borsót se, olcsón volt eddig fagyasztott franciasaláta alap, az nekem elég ezekből, az mindig van otthon a fagyasztóban.

A virágaim nagyobb területet vettek el, mint a zöldséges, most lehet, majd módosítom az arányt.

2022. febr. 20. 18:44
 6/10 anonim ***** válasza:
91%
Paradicsomot szoktam emelt ágyásban, de mindig kifutok az időből a palántázással, meg ősszel a késői beéréssel. Itthon próbálok palántát nevelni, de mikor leviszem a budai kertbe az emeletről, akkor ott a csigák hajnalban sokszor az össze kis növény csúcshajtását leeszik. Aztán az újrapalántázásnál ez megint előfordul, így aztán júniusra sikerül vidéki kertbe kiültethető méretű palántát elültetni. Így aztán a 3 hónap tenyészidő már a hűvösödő őszbe torkollik, elmúlt ősszel is több kilónyi paradicsom zöld maradt, amivel meg nem tudok mit kezdeni. Némileg hasonlóan szoktam járni a cukkinival, ráadásul annál azt sem tudtam, hogy egy tövön egyszerre csak 1 db termés képződik, ezért is kell azt viszonylag hamar leszedni.
2022. febr. 20. 18:46
 7/10 anonim ***** válasza:
91%

Nekem a zöld paradicsomok leszedés után be szoktak érni, már amit meghagyok mert pompás savanyúságot lehet belőlük csinálni.

Csigariasztókat, vagy csigacsapdákat nem próbáltál? Vannak növények, meg virágok, amit utálnak a csigák, de egy kis szuperfoszfát kiszórása is segíthet, arra amúgy is szükség lehet, az hasznosul később.

2022. febr. 20. 18:59
 8/10 anonim ***** válasza:
Akinél meg nem maradt zöld a paradicsom, az azért volt, mert ellepték a poloskák és még pirosan rohadt le.
2022. febr. 21. 11:33
 9/10 anonim ***** válasza:
91%

Mivel folyton időhiánnyal küzdök, és hát dolgoznom is kell a gyerek és háztartás mellett, ezért kizárólag alacsony igényű, betegséget nem ismerő növények vannak a vegyszermentes kertemben, ami hozzávetőleg ~1000 m2.

Ami van: 5 diófa, 100 m málnakordon, magról kelt őszi és kajszibarackfa, előbbi legnagyobb meglepetésemre rengeteg isteni barackot termett. Pedig azt hittem a levélfodrosodás és a fagy totál elviszi. Kivágni sajnáltam, nameg időm se volt rá, hálából meglepett hatalmas barackokkal. Aztán van még áfonya, köszméte, feketeribizli, szeder, csicsóka.

Télálló (örökzöld) fűszernövények:

40 tő levendula

10 tő orvosi zsálya

10 tő rozmaring

Amelyek csak áttelelnek:

citromfű

bergamott menta

snidling

lestyán

oregánó

kakukkfű

Az olyan zöldségekkel nem kívánok foglalkozni, amit szezonjában a piacon olcsón be lehet szerezni. Pl tavaly ősszel 2500 ft volt egy zsák krumpli, ebből kell kb 3 zsák egy évre, tudod mikor fogok a vetéssel, kapálással, feltöltéssel, krumplibogárral küzdeni ennyi pénzért.

Csak olyat ültetek, ami a piacon is drága, így eladni is szoktam ezekből (van őstermelőim)

2022. febr. 21. 11:55
 10/10 anonim ***** válasza:
100%

Kb. 120 nm a vetenényesem, majdnem mindent termelek, ami nem túl helyigényes. Pl. kukoricát vagy burgonyát nem, az tényleg olyan olcsó, hogy kár vele foglalni a helyet más elől.

De egyébként uborkából, paradicsomból, paprikából, cukkiniből, salátafélékből teljesen önellátók vagyunk kb. júniustól késő őszig. Mindemellett terem karalábé, zeller, borsó, lilakáposzta, cékla, édesburgonya, spenót, répa és fehérrépa is, amiből tudok, abból rakok a fagyóba vagy a kisházba, aztán vagy kitart egész évre, vagy nem.

Szóval, mint látod, kb. majdnem mindent termesztek, gyümölcs kevés van még, azt tervezem most bővíteni.

Ja, én egyébként nem értek egyet azzal, hogy marha drága lenne termeszteni, pár ezer forintból simán kijönnek a vetőmagok, annyit egy héten elköltök hármunkra a piacon. Másra nem nagyon költök, van komposztálónk, úgyhogy bolti trágya nem kell, permetezni nem szoktam, a víz pedig fúrott kútból megy, ez biztos megemeli valamennyire az áramszámlát, de nem látok több ezres differenciált nyáron.

Még túl időigényesnek sem mondanám, bár tény, hogy én szeretem csinálni, nekem kikapcsolódás a kertben bíbelődni munka után is, más ilyenkor a Facebookot nyomja, nem hiszem, hogy az értékesebb kikapcsolódás, nekem legalábbis.

2022. febr. 21. 13:59

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!