Leromlott állapotú amarilliszhagymákat hogyan tudnák újra "felvirágoztatni"?
"Majd amikor behúzódnak."
De hát most van tél, könyörgöm. Mostanra kellett volna visszahúzódtatni. Ha ezt elmulasztod évről évre, akkor nem is csoda, hogy nincs virágzás.
Nyárra kiülteted szabad földbe, vagy ha nincs kert, akkor erkélyre. Mikor jönnek a fagyok, december elején, beteszed őket hideg, fagymentes helyre, és nem öntözöd, elfelejted őket tavaszig. Tavasszal előveszed, melegre teszed, és mikor hajtani kezd, elkezded öntözni, virágzik.
Persze, ha már régi és rossz állagú a földje, át kell ültetni, és utána is rendszerese tápoldatozni, ha folyamatosan cserépben lesz, nem kertben. (Igazából kertben lehet gyorsan, egy nyár alatt felhizlalni a hagymáit.)
Nekem már sok évtizede van amarilliszom de még soha nem sárgult le a levele.
Ha fűtött lakásban tartod folyamatosan, akkor a sárgulás nem annak a jele, hogy az életciklusa odaért, mint a kerti tulipánoknál, hanem hogy már a halálán van, mert egy teljesen alkalmatlan helyen van tartva.
Tavasztól őszig tartsd szabadban. Kertben vagy cserépben, de cserépben sok munkával és odafigyeléssel jár. Aztán mikor jön az első gyenge fagy, amitől lefagynak a levelek, akkor vidd be a pincébe (ha hűvös hely). Nem muszáj persze lefagyasztani a levelet, beteheted hideg, világos helyre úgy is, csak akkor már ne öntözd, hanem hagyd szárazon a földjét, és mikor teljesen kiszáradt (a föld), vágd le tőben a leveleket, tedd a telelőbe, és felejtsd el tavaszig.
Ha nyirkos a pince, akkor nincs jelentősége, hogy földben vagy föld nélkül.
Ha száraz pince (pl. szuterén, vagy ahol ott van a kazán), akkor földben jobb tárolni, mert az nem hagyja túlszáradni, egy kis párát tárol.
Ha leszeded a gyökereket, akkor is tud újakat fejleszteni beültetéskor. Viszont én is úgy gondolom, hogy ami gyökér túléli a telelést, ahelyett nem kell újat fejleszteni, nem kell a hagyma anyagát erre fecsérelni. Ezért én a kertből kiásottakat is gyökérrel tárolom, és amelyik gyökér életben marad, azt beültetéskor/kiültetéskor nem szedem le.
Ha már tönkrement a cserépben lévő föld szerkezete, akkor persze cserélni kell a földet. Kellő minőségűre és mennyiségűre.
De a lényeg a megfelelő tartás, nyáron szabadban, télen a telelőhelyen.
Én nem szoktam télen felhozni virágoztatni, mert akkor elvirágzik, aztán a csúnya, lehajló, megnyúlt levelekkel ott csúnyálkodik a lakásban hosszú ideig. Ezért csak márciusban hozom fel a lakásba, cserepesen, nem öntözöm természetesen, ameddig nem kezd hajtani, mert akkor elpusztul a virágrügy. Csak mikor már hajtani kezd, akkortól öntözöm. Mikor elvirágzott, utána már lehet kitenni védett helyre a kertbe. (De az erkély is védett helynek minősül, mert nem talajszinten van, és a hideg lefelé száll.)
Vagy van, hogy fel se hozom, csak április vége felé kirakom a szabadba. Ott is ugyanúgy virágzik, mint a lakásban.
A hagymafélék nem öregszenek el, minden évben elhalnak a régi részeik, és újak fejlődnek helyette.
Az igényeihez képest sötét és meleg lakásban tartod télen, ez a baj.
Én el szoktam adni mostanában, ami virágzik...
De nagyanyámnak volt 40-50 éve kapott hagymája, 10 évvel ezelőtt, szerintem az még most is megvan a nagynénémnél.
Ezek örök életűek, mert nem ugyanaz a hagyma, hanem folyamatosan halnak el kívülről a rétegek, és képződnek belül az újak. Két éven belül kicserélődik minden része. A papucsállatka is ilyen: soha nem születik egy se, hanem csak kettéosztódnak. Minden most élő papucsállatka élt már százmillió évvel ezelőtt is, gyakorlatilag.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!