Hogyan kell pontosan megszámolni, hogy hány szemes egy láncfűrész lánca?
Van egy noname láncűrészem, ami amúgy nagyon bivaly, simán kivágtam, és részben felaprítottam vele egy több mit 30 éves diófát, ennek a láncát, és láncvezetőjét szeretném cserélni.
Az alábbi linken azt írják, hogy a háromszögletű láncelemeket számoljam meg, amik lényegében a láncvezetőben futnak de utána azt írja, hogy a vágóél nem tartozik ide. Hacsak ezeket a 7-essel jelöltet számolom meg, akkor 59-et számolok, viszont vezetőt is szeretnék hozzá venni, és azon 16 szerepel, gondolom colban, ami 40 centi, viszont az ilyen vezetőknél meg azt írják, hogy 56 szemes lánchoz valók.
megjelölsz egy vágóélt, kinevezed no.1-nek, oszt számolsz..
Ha biztosra akarsz menni, akkor a használt lánccal, a karddal elballagsz egy áruházba, és bemutatod, hogy mit is kérsz..
Ha neten rendelsz akkor ha hosszabb a lánc, az még feszíthető, a rövidebb nem.
Illő tisztelettel megjegyzem, hogy sem kardot, sem láncot nem kell cserélni, kivéve, ha olaj nélkül szét lett hajtva.
Élezni megélezik, a kardot meg olajozod, összerakod, oszt jónapot.
Nem a vágófogakat kell számolni, hanem a vezetőszemeket.
Vágófog akármennyi lehet, mert a lánc hossza nem biztos, hogy pont kiadja a szabályos fogkiosztást. De vezetőszem az garantáltan annyi, amennyi, és az összekötőszemekkel együtt halálbiztosan megadja a hosszt. (A nyúlást nem számítva, de ezzel nem kell foglalkozni.) A vezetőszemet meg a vágófogat nem tudom, hogy keverted össze, mivel ez két teljesen különböző dolog. A vágófog az összekötőszemhez hasonlít inkább, csak fog van a tetején.
Pont a héten számoltam meg 2 működő és 2 régi fűrészem fogszámát, mert azonos kialakításúak, hogy a régi láncok jók-e tartaléknak az újakra.
Az új elektromos és az új benzines fűrészeken a gyári lánc mindkettőn 57 szemes. A régi láncok 52 és 54 szemesek... De papírforma szerint mind a 4 fűrész 40 cm-es vezetővel van... Az fűrésztől függő egyedi dolog, hogy a 40 cm-es vezető a lánckeréktől milyen távolságra van felrakva.
Ha netán ilyen nagy méretű Steel vagy Stell vagy hasonló világmárkád van, azokhoz a piacon olcsón kapsz új láncot meg vezetőt Kolompár Armandótól, csak le kell alkudni felére. Ha másfajta, akkor is érdemes megnézni, általában teljesen korrektek, és cserélni is lehet náluk, ha nem lett jó. Egy minőségi láncot már úgyse fogsz tudni elkoptatni ezzel a géppel, már megette a benzinje javát.
Köszi a válaszokat!
"A vezetőszemet meg a vágófogat nem tudom, hogy keverted össze, mivel ez két teljesen különböző dolog"
Nem keverem össze! Mint írtam a mellékelt linkben írták, hogy azt ne számolják bele, de ha egyszer a 7-essel jelölt vezetőszemre mutat, akkor nem tudom minek ez a figyelmeztetés?
"Illő tisztelettel megjegyzem, hogy sem kardot, sem láncot nem kell cserélni, kivéve, ha olaj nélkül szét lett hajtva."
Nem lett olaj nélkül hajtva, csak éppen kínai minőség. Vezetőszem vastagsága 1,2 mm, a horony meg 1,5mm és az mellett, hogy meg is kopott, még folyton le is esik a lánc
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!