Kezdőoldal » Otthon » Kert » 8 éve parlagon álló területből...

8 éve parlagon álló területből lehet még az idén konyhakertet csinálni?

Figyelt kérdés
Úgy gondoltam,lekaszálnám,megszórnám kicsit trágyával,megszántanák,meg lenne tárcsázva,átjárnám kapálógéppel. Konyhakerti növények lennének benne. Nem nagyon értek hozzá,milyen lesz egy föld ha parlagon áll,vagy mikor jó egy föld?
2022. febr. 2. 17:52
 1/8 anonim ***** válasza:
96%

Persze hogy lehet. Bár a trágyát nem ajánlom, azt ősszel szokták beleszántani. Ha 8éve parlagon áll,akkor nem is erőltetném, majd idén ősszel.

Szántsd/ásd fel, kapagép, aztán mehet is az ültetés. :)

2022. febr. 2. 18:09
 2/8 mindentudó99 ***** válasza:
100%
Ha parlagon van nimcs kiszipojozva a növények álltal tehát van benne tápanyag. Pláne ha meg is trágyázod. Jó lesz. Szomszéd telek vagy 30 éve úgy volt. Megvették rendberakták burjánzott benne a növényzet. Csak ámultak
2022. febr. 2. 18:09
 3/8 anonim ***** válasza:
41%

Amint lehet gyomírtózni kellene .Majd amikor újra kinő,megismételni.

Aztán ősszel mélyebben felszántatni.Nem ilyen kerti kis traktorral ami csak megkaparja .Télen a fagy megdolgozza,lehet tárcsáztatni tavasszal.

Most már a kapáló géppel is elboldogulsz rajt . Erre már el lehet mondani,pihent föld.Én a trágyát a tárcsázás előtt szórnám rá mert egyébként mélyre kerül.A hatóanyag meg egyébként is lefelé megy .

Jobban jársz,mind ha satnya növényekkel kínlódnál.

A föld akkor jó,ha könnyen omlik szét .

2022. febr. 2. 18:10
 4/8 mindentudó99 ***** válasza:
Tudom ősszel kellene de én is tavasszal trágyázom
2022. febr. 2. 18:10
 5/8 anonim ***** válasza:
100%
3# én is zetort hívok a konyhakertemhez, úgy 10 ekéset, aztán 6m2 nagyságú tárcsával pörgeti át a tsz traktorja.:))
2022. febr. 2. 18:23
 6/8 anonim ***** válasza:
25%

trágya most nem kell, várd meg a nyári termést. Most elég gazt írtani, szántani, vagy tárcsa, de borona biztos..a kapálógép nem biztos hogy célravezető..sőt..

Ha februárban szántatod , és tudog mit vetsz/ültetsz, akko esetleg pétisó...gyomírtó semmi esetre sem, a gilisztákra nagy szükség van. A szántás amúgyis hazavágja a giliszták lakásait...sőt...őket is.

Szóval az idén még lehet konyhakertet csinálni.(nagy meló lesz)

Olyannal foglalkozz eleinte, ami kevés permetezést igényel. A vizet nehéz lesz nélkülözni.

2022. febr. 2. 18:50
 7/8 anonim ***** válasza:
Ez nem igaz, h elvagy késve a trágyázással. Paprikát termelünk évek óta. február, március végén szórjuk bele a földbe a trágyát. A trágya elsőnek nitrogént von el, de utána amikor termést kell hozni augusztus körül már megéri. Természetesen a burgonya és répa alá már ősszel elkell szorni. Növény függő! Én azt tapasztaltam, h a gumós növényeknek kell korán elszórni a trágyát. Káposzta és tökfélék esetén rá ér még most is, vetés előtt. Így a tápanyagot a növény termésekor fogja megkapni.
2022. febr. 2. 18:58
 8/8 anonim ***** válasza:

A trágya attól függ, hogy mennyire érett. Ha teljesen földszerű, akkor bármikor mehet, de ha nagyon éretlen, akkor csak ősszel, a tél folyamán majd megérik, amennyire nagyon kell, a giliszták is dolgozzák. De ha parlagon volt, akkor szerintem nem kell még most.

Gondolom, nagyon füves, a fűcsomókkal meg nem nagyon lehet mit kezdeni. Még a szántás is sokat hagy olyan szinten, hogy a rota beleakad, és feldobja.

Nem beszélve arról, ha tarackos, vagy kétszikű évelőkkel van tele... Ha ilyenekről van szó, akkor a gyomirtó nem kerülhető el, mert ezeket a haszonnövények közül nem lehet mechanikusan kiirtani, ha nem csak 10 m2-ről van szó, hanem szántandó méretű területről. Ez meg ugye azt jelenti, hogy idén már nem sokra lehet használni a földet.

A glifozát a gilisztákat nem bántja, talajt érve hatását veszíti. Használni akkor tudod, ha már kihajtott és belevelesedett minden. Tarackra mehet április elején-közepén, kétszikűekre később.

Ha csak olyan füvek vannak, amiket simán le lehet forgatni, akkor megpróbálhatod, de garantáltan sok bajod lesz a földdel. Viszont lesz termésed.

Ha nem füvek, hanem nagy termetű egyéves kétszikűek borítják, akkor nincs gond, érdemes belefogni, de rettenetes lesz gyommentesen tartani még pár évig, a szétszóródott magok miatt.

2022. febr. 3. 07:11

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!