Tudnátok olyan gyümölcsfajtákat mondani amelyek stabilan teremnek, nem úgy hogy egyik évben a kártevők, másikban betegség vagy a fagy viszi el?
Nem tudom mit lehetne mondani, amikor már a diófákat is támadja a kórság...
Talán az alma és a szilva? Abban is a jól megválasztott, kevésbé érzékeny fajták. Leginkább a régi magyar fajták között érdemes keresgélni.
Igen, ahogy az előző írja. A folyamatos jó termés feltétele a gondozás, beleértve a betegségek és kártevők elleni védekezést is. És még akkor is ott van a lehetőség, hogy a jégeső leveri az egészet.
De ha gondozod a fáidat, akkor az extrém időjárású évek kivételével stabilan fognak teremni, még ha nem is feltétlenül stabil jó minőséget.
Én 100-nál több fát gondozok munka mellett, és elmondhatom, hogy megéri. A család szükséglete mellett vagy két tonna gyümölcs jut eladásra. Ehhez nyilván nem csak a termést lerabolni járok a telkeimre, hanem rendesen metszem meg védem a fáimat.
Nálunk a meggy nagyon szívós amit kertészetben vettem nemes fajtákat azok erzekenyebbek de van az a kisebb termésű cigány meggy amit abszolút nem kell permetezni. Régi alma és szilva fajták is megvannak sokan nem permetezik őket meg nem is lehet a méretük miatt és teremnek, amit nemrég telepítettem nemes fajokat permetezés nélkül már nem teremnek.
Esetleg birsalma is elvan permetezés nélkül de sok lesz közte a rohadt.
Ott van a mirabolan cseresznyeszilva vagy fosókaszilva azokat sem kell permetezni. Nemtudomszilva is hasonló.
Igen, a különféle rovarok minden gyümölcsre egyformán veszélyesek. Régi fajtákra is ugyanúgy. Birssel is megesett, hogy nem permeteztem, aztán a 3 mázsából alig volt pár kukactalan. Pálinkába mondjuk elment, de annak se használtak a kukacok.
A régi fajtákra az a jellemző (természetesen, vannak kivételek), hogy a mai, más kontinensekről behurcolt betegségekre érzékenyebbek, mint a modern fajták. Emellett a termésük se nagyon hozza a minőséget, ezért is koptak ki a köztermesztésből.
#5
Sok faj, és legalább 50-60 fajta. Ugyanabból sokat eladni képtelenség, jobb így, hogy sokféléből kisebb mennyiség van. Pl. almából, körtéből, szilvából is 10-nél több fajta van. Ez, ugye, azzal jár, hogy sokkal több a munka vele, mint ha kevés fajta lenne, mert külön kell mindennel dolgozni, de így lehet eladni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!