Miért mondják, hogy a fa gyökerei felnyomják maguk mellett a talajt vagy rombolják a közeli épületeket, mikor látni lehet rengeteg ilyet és semmi gondot nem okoznak így?
Veszprém. Itt jól vannak megépítve a járdák akkor :)
Persze, magam részéről abban se láttam logikát, hogy a gyökér felfelé menne, nem lefelé. Ahogy az öreg szőlő mellett ásva ültettem, ott is azt tapasztaltam, a gyökér inkább lefelé halad, a tőtől 20 centire már egész melyre tudtam nyomni az ásót.
11 a szőlő lefelé megy, mélyre. Főleg a homoki.
A fák közt nagyon sok oldalirányba terjeszkedik. Némelyik mélyebbre, valamelyik meg a felszín közelében.
Láttam már az erdőben kicsavart fát, ami 2 méter átmérőjű körben tépte fel a felszínt.
Meg előttünk a járda túloldalán van egy juharfa. Tavaly felszedték a járdát, 2 olyan gyökér jön a kertbe át, mint a combom.
A kiskert közepén is olyan még mint a csuklóm.
Egyébként a járdát is megemelte vagy 20 centit a töve mellett
A főgyökerek a fiatal növénynél előbb lefelé mennek, hogy stabilizálják, de utána elkezdik a teljes környező talajt beszőni. A valódi, élő termő talajréteg sok helyen csak fél méter körüli, alatta agyag van, amiből legfeljebb némi kevés nedvességet tudnak felvenni, így főleg a felső fél métert szövik be teljesen. (Nekem dombvidéki és alföldi telkeim is vannak, mindkettőnél 40-60 cm között kezdődik az agyag, a domboldalban szürke, az Alföldön sárga.)
Szőlőnél is az van, hogy a környezetében a felszínig beszövi a talajt. Ha nincs mechanikusan gyommentesítve, akkor elég kicsit mélyebben kapálni, hogy rengeteg barna szőlőgyökeret elvágj.
Ezen a sematikus ábrán mind a gyökér elhelyezkedése, mind a mérete helyesen van ábrázolva:
Mondjuk, az elhelyezkedése nem annyira, csak mély termőrétegű talaj esetén mondható viszonylag jónak...
A felső 5-50 cm-t még ilyen helyen is sűrűbben szövik be a gyökerek, lévén, hogy a nyári csapadékot onnan tudják felvenni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!