Miért érdemes haszonkertet kialakítani és fenntartani a házunk mellett?
Annak érdemes, akinek van rá alkalmas telke és főleg ideje és ismerete.
Az "érdemesség" pedig az, hogy az ilyen tulajdonos pontosan tudja, mit eszik. Aki boltból vásárol, egyfelől nagyon meg kell válogatnia hol vásárol, ismernie kell, mit nézzen az árunál (már ha rá van írva), és sok esetben ekkor sem tudhatja, mit is eszik. Természetesen a bolti termék nem mérgező. De hogy idősebb korában kinek mitől lesznek különféle nyavalyái, azt nehéz tudni, de hogy az étkezési szokásai jelentős szerepet játszanak benne, az bizos.
Szerintem #1-es válaszán felül.
Mentálisan is segít, látsz valamit növekedni ami a tied. Segít elterelni a figyelmet. Új ismeretek tréningezik az agyat, mozgás miatt is jó. Szociálisan pedig új emberekkel való ismeretséget is elősegíti, akiket érdekel a téma, tudsz velük miről beszélni..
Szerintem is gazdaságos lehet számodra, akár.
Igen, tudod, mi az, miből van.
Jó érzés, hogy nő valami, amit te gondozol.
Másrészt mentálisan jó hatása van, szerintem egy pszichológus vagy pszichiáter se feltétlenül vitatkozna velem. Ugyanis egy kiskert gondozásával az ember napi pár órácskára visszatérhet oda, ahova ""teremtve lett"", ahol az elődei évezredeken át élhettek: a szabadba, a természet közelébe, az önellátáshoz. Ráadásul akár testmozgásként se utolsó.
Amikor főzök, elmondhatatlan érzés, amikor épp saját termesztésű kis fűszert rakok bele.
Az előzőeken túl!
A gazdasági rész is fontos, de közel se biztos, hogy ez a fő szempont, mert lehet nem olcsóbb. Én olyanokat is termesztek amit nem lehet/érdemes megvenni piacon (a szokásos növényeken túl). Engem kikapcsol, ha a pörgés után szöszmötölhetek a kertben. Az meg felbecsülhetetlen, hogy tudom, hogy mit eszünk.
A saját terményedet nem permetezed körbe mindenféle rákkeltő vegyianyaggal. Frissen éretten szeded le, és nem zölden éretlenül, hogy aztán hetekig utazzon egy hűtőkocsiban, majd lefújják valamivel, amitől hirtelen érettnek tűnik és megváltozik a színe.
Egészségesebb a hazai, de időigényes. A gyümölcsfa visszametszéshez pedig kis szakértelem is kell.
Hát a nevében is benne van, hogy haszon! Egész más íze van pl. a saját termésű paradicsonak, mint a boltinak.
Ha valakinek van ideje és képessége kertészkedni, akkor étele, elfoglaltsága és kikapcsolódása is lesz vele.
"akkor étele, elfoglaltsága és kikapcsolódása is lesz vele."
Pontosan! Ezenkívül a teremtés öröme a türelem megtanulása, a felelősség felismerése, a siker öröme, és sorolhatnánk napestig.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!