Kezdőoldal » Otthon » Kert » Milyen paprika fajtát javasolt...

Milyen paprika fajtát javasoltok kiskerti termesztésre?

Figyelt kérdés

Két éve lakom kertes házban,csak ezóta kertészkedem, igen kevés tapasztalattal! Egyik évben Ami-, tavaly pedig Albaregeia fajtát ültettem. Végső soron mindkét fajta rendesen termett, de a termés minősége szerintem nem egészen tökéletes (vékony falú, nem eléggé "húsos"). Öntözni tudok, szerves- és műtrágyát megfelelő mennyiségben használok. Viszont mostanában olvastam, hogy a paprikát is illik metszeni - én ezt nem csináltam!

Pót kérdés: ti metszitek a paprikát?

2021. dec. 6. 10:11
A kérdező szavazást indított:
rendszeren metszem a paprikát
nem metszem a paprikát
13 szavazat
 1/7 anonim ***** válasza:
84%
Ültess fehérözönt, az jó nagyjából mindenre.
2021. dec. 6. 10:28
 2/7 anonim ***** válasza:
100%
Én a nem egészséges paprika terméseket leszedem, az csak tápanyagot von el a nővénytől. Azon kivül az esetlegesen befelénővő ágakat érdemes,árnyékol és hamarabb befülledhet ott egy egy nyári zápor után.
2021. dec. 6. 12:42
 3/7 anonim ***** válasza:

A fehér özön homokos talajon jó.

Nálunk kötött talajon a Yoló,és Kaliforniai termett szépen.

Úgy vettünk nagyon szép paprikát .A magját megszárítottuk és elültettük.

2021. dec. 6. 12:59
 4/7 anonim ***** válasza:
77%

Én kápiát ültettem, de nem tudom milyen fajta, mert úgy kaptam a magot. A hideg tavasz miatt későn kezdtek teremni, de utána annyi lett, hogy még most is azt esszük. A hideg pincében simán elállnak zölden.

Ezt a fajtát muszáj volt metszeni, mert különben rengeteg apró termése lett volna.

Jövőre ki akarom próbálni a Cahuna, Bronco, Armand és Napoca fajtákat. A fórumokon igen szép eredményeket értek el ezekkel.

2021. dec. 6. 13:44
 5/7 anonim ***** válasza:
100%

Metszeni a folyton növő fajtákat szokták. Determinált és féldeterminált fajtákat nem. Legfeljebb a hibás termést lehajítod, vagy ha véletlenül túl sokat köt.

Valami élettani dolog lesz ott inkább, ha túl vékony volt a termés húsa. Kevés volt a víz, kevés vagy nem jó összetételű volt a tápanyag, nem volt elég mélyen felásva a talaj, árnyékos volt a hely vagy nagyobb fa/bokor volt a közelben, stb.

Esetleg még vírus is okozhat ilyet, de ha nem volt paprika a kertben korábban, akkor ez nem annyira valószínű, hogy az első évben máris fertőzött palántát vegyél.

2021. dec. 6. 15:18
 6/7 anonim ***** válasza:
100%

Valóban, a folyton növő paprikáról itt egy remek videó, bár ennek a metszése is történhet másképpen, de ez részletesen elmondja, hogyan fejlődnek ezek a paprikák, mit érdemes leszedni, mit megtartani, de persze ez sok mindentől függ, mennyi napot, tápanyagot, vizet kap a növény.

https://www.youtube.com/watch?v=TtHATNNEpwQ

A féldeterminált növekedésűek közül azokat, amelyek viszonylag nagyra nőnek, szintén érdemes valamilyen szisztéma szerint metszeni, de szerintem az is lehet, hog eleve vékonyfalú fajta volt, a fűszerpaprikákra jellemző ez.

2021. dec. 6. 15:53
 7/7 anonymus75 ***** válasza:

Szia! Én tavaly próbáltam a metszést sima tv és chili paprikáknál. A sima paprikáknál én nem ajánlom, legalábbis nekem nem tetszett a végeredmény, több lett rajtuk, az igaz, de kicsik. Viszont a chilinél...annyi volt rajtuk, mint égen a csillag. Meg a cayennen is. És még a kápiánál is működött. Szóval ezeknél szerintem jól működik a metszés. Én csak a tetejüket csíptem le, angolul toppingnak hívják, úgyhogy ez nem is az a kalasszikus metszés volt.

Viszont én nem vetek idén hagyományos tv paprikát, egyszerűen semmi ízük nem volt, pedig volt vagy 6 fajta és igencsak jól voltak tartva. Vettem viszont yellow monster és aconcagua magot, ezek hatalmas gyönyörű paprikákat teremtek és nagyon finomak voltak, lecsóba is tökéletesek. Idén én kápiákat, almapaprikát, a fent említetteket és Golden Greek Pepperoncinit és Guindilla Amarilla-t fogok vetni. Tudom, ez nem volt kérdés, de kertőrült vagyok XD

2022. jan. 4. 17:55

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!