Zölden leszedett sütőtök - van esély rá, hogy beérik?
Ha egységesen méregzöldek, akkor már valószínűleg be se sárgulnak. Ha már legalább kisebb csíkokban sárgák, akkor besárgulnak, de jó ízűek nem lesznek. Ezeket használd fel másként, pl. tökkrémlevesnek. Vagy keress rá a neten a felhasználásra.
Jó ízű, sütni való csak az lesz, ami már a szárán legalább felében besárgult.
A fagy nem dolgozza meg, hanem
a) -1-2 fok nem tesz vele semmit
b) -3-4 vagy több tönkreteszi, mert megfagynak.
Azért szokták mondani hogy a dérnek meg kell csípni, mert a hosszú tenyészidejű fajták (pl. Nagydobosi) nem érnek be korán, ezért minél tovább kell őket száron tartani, hogy érjenek, addig, ameddig az első talajmenti fagy tönkre nem teszi a leveleket és szárakat. De az ilyen rövid tenyészidejű fajtákon az első termések már szeptemberre tökéletesre érnek.
Kint vannak most is egész nap, csak nem a kertben. Az egyiken vékony sárga csíkok vannak, a másik 1/3 része sárga, a többi részük sötétzöld.
Amúgy nem csak sütve szeretem, sokféle ételt tudok készíteni belőlük (pl. sütit). Szóval az nem baj, ha nem elég édesek, inkább az a kérdés, hogy meg lehet-e őket enni így vagy sem, érdemes-e őket kint hagyni beérni, vagy csak megrohadnának.
Természetesen meg lehet enni őket.
Hűvös, fagymentes, nem túl párás helyen tárold, az lényegtelen, hogy kint vagy bent. Csak ne napon, ha már le vannak szedve. Úgy még az ilyen éretlenek is elállnak két hónapig. A tárolás során még bizonyos mértékig utóérnek. A sárgább az nagyjából teljesen sárga lesz.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!