A lehulló leveleket összegereblyézitek időközönként, vagy megvárjátok hogy lehulljon az összes és akkor gereblyéztek?
Nekünk egy hatalmas tölgyfa van az udvar közepén, irtózatos mennyiségű levél hullik le róla minden évben. Mivel enyhébbek a telek, kb. szeptembertől februárig folyamatosan hullajtja a leveleit, akkor szokott a legtöbb levél lejönni, amikor január-februárban komolyabb fagyok vannak.
Én azt csinálom, hogy havonta egyszer nekiugrok és összeszedem, ami addig lehullott. Így se megszakadni nem kell, de azért nem kell derékig a levélben járni és az udvarnak is rendezettebb a képe.
Az 1. vagyok
Nálunk kb. 60-70(!) 100 l-es zsáknyi levél szokott összejönni egy évben. Irtózatos... 😀
Szerintem a legjobb elosztani, volt, hogy meghagytuk és csak februárban szedtük össze. Abból a szempontból jó volt, hogy nedvesen tartotta a földet maga alatt, de egy megszakadás volt összegereblyézni azt a rengeteg levelet.
Soha nem gereblyézek egyetlen levelet sem, mert nem véletlenül van így a természet körforgásában megalkotva.
Amikor ideköltöztünk, egy poros, kopár udvarunk volt, aztán a lehulló levelek táplálták annyira a talajt, hogy mára vastag, dús, ellenálló vadfüvünk van, amit természetesen rendszeresen nyírunk szezonjában.
Megint a tölgyfás vagyok. 😅
Szerintem a fa fajtájától függ, hogy berohad-e alatta a fű, vagy sem. Mi is komposztáljuk a leveleket külön, amennyit csak bírunk, a többit elvitetjük zöldhulladék gyűjtéskor. A tölgyfa levele pl. kemény, nehezen bomlik le, nekünk nem opció, hogy ott helyben hagyjuk beérni.
A 6. válaszoló nem írta, hogy nekik milyen fajta fájuk van, lehet, hogy annak a levelei könnyebben lebomlanak, és neki azért lehet praktikus megoldás, ha hagyja direkt komposztálódni.
6-os vagyok
Ha ezt nekem szántad, nálunk nem gond, ha hord a szél levelet, mert a levél nem szemét. Szomszédom agrármérnök és ő sem gereblyézget, valójában tőle láttam. A másik szomszéd szívsebész, ő sem foglalkozik a hulló levelekkel, a parkosított, többmilliós kertjében. Ősz van, ez a természet rendje, mindenki elfogadja.
Mellesleg a budai hegyekben lakunk, erdőkkel körülvéve, nem falun, ahol sok helyen a kertet gereblyézik, a lakást meg megeszi a retek,...de azt legalább nem látják mások.
A kertem meg egyébként látatlanban van annyira gondozott mint a tiéd, ebben biztos lehetsz!
6-os vagyok
Fehér törzsű nyír van esetünkben.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!