Kezdőoldal » Otthon » Kert » Elszaporodott fa sarjak...

Elszaporodott fa sarjak kiírtására mi a hatékony mechanikai módszer? A most vett kert tele van nagyon fiatal ostorfa hajtásokkal, amiktől szeretnénk vegyszer nélkül megszabadulni, mi erre a legjobb módszer, szerszám?

Figyelt kérdés

Eddig nem volt kertünk, nincs tapasztatunk e téren. Megpróbáltam ásóval kiásni őket, de már most is meglepően szerteágazó és mélyre menő a gyökérzetük. Elég ha csak elvágom a főbb gyökereket, vagy ami a földben marad, abból még később újra ki fog nőni? A föld feletti hajtásokat többnyire ágvágóval is el tudom vágni, de szeretném, ha nem nőnének újra ki, és nem tudom, hogy a gyökereket mennyire alaposan kell eltávolítani a földből.

A vegyszeres eljárásokat szeretném kerülni.

2021. okt. 20. 20:54
1 2
 11/19 anonim ***** válasza:
34%

Olyan kísérletekkel tudták bebizonyítani, hogy ártalmas a glifozát, ahol az állatoknak brutális dózisban adagolták.

Ennyi erővel egy dezodor, vagy egy sampon is káros.

Persze, ne használjunk vegyszert.

Ki fog kapálni menni?

2021. okt. 21. 10:36
 12/19 anonim ***** válasza:
49%

Azt ugye szintén csak propagandának tartod, hogy emiatt rengeteg méh pusztult el, és egyre ekvesebb tudja beporozni a gyümölcsöket!

Hidd el, kapálni könnyebb, mint a fákat beporozni kézzel!

2021. okt. 21. 11:06
 13/19 anonim ***** válasza:
52%

Most már kötelező méhkímélő vegyszereket használni.

Pár ember azért kellene, hogy mindent megkapáljanak.

Úgy pár millió csak a kis hazánkból.

Persze, van a mechanikai gyomirtás, csak ilyen esetben kisebb az átlagtermés, drágul az élelmiszer.

2021. okt. 21. 11:24
 14/19 anonim ***** válasza:
32%
A glifozát éppen a méheket is károsítja, csak még engedélyezve van.
2021. okt. 21. 11:29
 15/19 anonim ***** válasza:
34%

A rovarölő károsítja a méheket.

El vagytok ti varázsolva.

A glifozát helyett már meg van az új szer, háromszor annyiba kerül, fele olyan hatékony.

Tehát még több vegyszert fognak kifújni, de legalább glifozát nem lesz.

2021. okt. 21. 11:37
 16/19 anonim ***** válasza:
0%
Remélem te csak a panelból osztod az észt, nem jársz ki a földekre. Mi kárt okozhat egy ilyen ember a természetben!
2021. okt. 21. 13:28
 17/19 anonim ***** válasza:
Elfogytak az érvek, jön a személyeskedés?
2021. okt. 21. 19:26
 18/19 A kérdező kommentje:
Mindenkinek köszönöm a válaszokat, mindkét oldaról! Nem egy hatalmas területről van szó, és igazából azért is szerettem volna kertet, hogy többet lehessek a szabad levegőn, és végülis nem szükséglet számomra az instant megoldás. Nem vagyok kémikus stb., nem tudom bizonyossággal, hogy mennyire ártalmasak ezek a vegyszerek vagy sem, a saját ismereteim alapján inkább amennyire lehet tartózkodom a használatuktól, ha máshogy is meg lehet oldani, még ha úgy lassabb vagy fáradságosabb is. A mai világban szerintem úgyis felüdülés, hogy a természetben még lehetőség van a lelassulásra. Amennyire tudom, eltávolítom/elvagdosom a gyökereket, és ha újra nőni kezdenek, ahogy itt javasolta is valaki, mielőbb levágom az új hajtásokat, így idővel remélhetőleg kifogynak a tartalékai és elpusztul.
2021. okt. 21. 21:06
 19/19 anonim ***** válasza:
67%

Emberkísérleteket nyilván nem végeznek glifozáttal. Hogy pl. a a szaporodással összefügg-e, az meg tisztán feltételezés, mert bizonyítani nem lehet.

Olyan állatkísérletet még soha, sehol nem tudtak prezentálni a glifozát-ellenesek, hogy a kizárólag tömény glifozáttal kezelt élelemmel etetett állatoknak bajuk lett volna rövid vagy hosszú távon. Csak úgy tudtak bármiféle káros hatást megállapítani, hogy naphosszat csövekkel nagy mennyiségű glifozátot juttattak a kísérleti állatok gyomrába. Ez tény.

A méhekkel való problémák meg megint csak légből kapottak. Magyarországon már lassan fél évszázada használnak glifozátot, a méheknek soha semmi bajuk nem volt, és érdekes módon csak az utóbbi években terjedt el a hit, hogy káros a méhekre. Pont akkor, amikor a méhészek és méhek száma hirtelen megduplázódott...

Aki ért valamit a méhekhez, vagy van méhész ismerőse, az tudja, hogy a háziméhek fő problémája világszerte nem a glifozát, amivel nem kerülnek kapcsolatba különösebben, hanem a Varroa atka. Ez ellen nem létezik valóban hatásos ellenszer, sorra nyírja ki a telelő kaptárakat. És mivel ennyire megugrott a méhészetek száma, keverednek a különböző helyekre való méhek, így nem lehet izolálni a fertőzött kaptárakat.

Meg persze, megvannak a különféle hagyományos méhbetegségek, mint pl. a nyúlós költésrothadás. Ez mind sokkal-sokkal nagyobb gond, mint a glifozát.

Kézzel porozni meg nem kell gyümölcsöket, mert pl. nálunk is kb. 800 vadméhfaj él, de egyetemi kutatások szerint a porzás felét még csak nem is ők, hanem viráglegyek, szúnyogok, egyéb rovarok végzik. Persze, van az a közismert kínai film, hogy kézzel poroznak gyümölcsfákat, de annak a körítése átverés. Azt azért csinálják, mert valami nagyon drága körtefajta nem termel nektárt, ezért nem mennek rá a megporzó rovarok. Aki rendelkezik némi alapvető természetismerettel, az nem is dőlt be ennek, mert olyan nem létezhet, hogy emberek élnek egy környéken, ahol semmilyen megporzó rovar nem él meg a nagyfokú mérgezés miatt...

2021. okt. 22. 09:56
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!