Kezdőoldal » Otthon » Kert » Cserjeírtás mikor hatásos?

Cserjeírtás mikor hatásos?

Figyelt kérdés
Vegyszerrel történő gyom- és cserjeírtás mikor a leghatékonyabb? Tavasszal, nyáron vagy lombhullás előtt? Vagy ennek nincs jelentősége? És ha jól tudom eső után a leghatásosabb.

2021. aug. 25. 12:34
 1/3 anonim ***** válasza:

Cserlyét nehéz, mert nagy a zöldfelülete.

Én úgy csináltam, hogy

márciusban kivágtam a bodzákat tőben, májusra szépen kihajtottak.

Ekkor lefújtam 5 százalékos glifozáttal őket.

Több, mint 100 tő volt, egy sem élte túl.

2021. aug. 25. 15:26
 2/3 anonim ***** válasza:

A totális gyomirtók a zöld részeken át szívódnak fel, tehát ha zöld levél vagy még friss, zöld hajtás van, akkor hatásos a permetezés. A hatás 2 héten belül jelentkezik. Ha nincs zöld növényi rész, pl. téli nyugalmi időben, akkor nem hatásos. Nem hat továbbá a talajban elfekvő gyommagvakra, rizomákra, gyökértörzsekre, hagymákra, tarackra, de a rügyképzésre hajlamos gyökerekre sem (pl. meggy esetében). Ezeket a növényi részeket mechanikusan kell eltávolítani a talajból, a sok évi elfekvő gyommagvak lényegében bennmaradnak a talajban.

Nem eső után hatásos, hanem olyankor kell permetezni, amikor 1-2 napon belül eső nem moshatja le a hatóanyagot.

2021. aug. 25. 17:11
 3/3 anonim ***** válasza:

Az előző jó, csak annyit pontosítanék, hogy a glifozát kb. 2-3 óra alatt nagyjából felszívódik.

Azt nem tudom, mit értesz rügyképzésre hajlamos gyökérnek, amire nem hat. A lepermetezett levelekből oda is felszívódik a hatóanyag.

Kérdező, csináld úgy, ahogy az első írja. 5%-kal lenyomod, annak vinni kell mindent, ha jó a fedettség, és tapadásfokozót is használtál.

Az eső után nem befolyásolja a hatást. Kivéve, ha vizesek a levelek, mert akkor ugye jobban lefolyik a szer, kisebb a hatás.

Amikor erős a hajtásnövekedés, olyankor gyengébb a lefelé áramlás, kevésbé akkumulálódik a szer a gyökerekben. De ilyenkor is lehet glifozátot használni, csak ilyenkor kicsit töményebbnek kell lenni, de az 5% ilyenkor is elég, csak a lájtosabb nem biztos.

Minél több a levél, annál több anyag tud a gyökerekbe jutni, és végső soron ez a lényeg. Ebből a szempontból a nyár vége a legjobb, de ilyenkor már kezdődik a levélhullás egyes növényeknél, betegségek és aszály miatt.

2021. aug. 27. 07:03

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!