Melyek a legellenálóbb szilbafajták?

"Nem tudom szilvának nézz utána."
köszönöm ezt a hasznos választ

Pedig jól írja! A nemtudom szilva. Nekem az van, mindent kibír, permetezést, metszést sose látott, árvizet is bírja.

Keress a lakhelyeden elterjedt alkalmazkodó régi szilvafajokat.
Amiket persze kertészetekben nem találsz.
Kérdezd körbe a szomszedokat ismerősöket adjanak sarjakat vagy oltó vesszőt. Ilyen a Boldogasszony szilva, Bódi szilva, nyakas szilva, nem tudom szilva, stb.

Kukacnak (gyümölcsmolynak), szilvadarázsnak, levéltetűnek stb. az égvilágon semmilyen szilva nem áll ellen.
A Boldogasszonyi (vagy más néven Bódi) erősen szokott moníliásodni, nekem van.
A Nemtudom az viszonylag ellenáll a moníliának. A Besztercei is, de az meg a sharkavírusra reagál totális gyümölcshullással.
A rendes szilvák közül a Top-sorozat szilváit írják moníliára ellenállónak, én még nem találkoztam egyikkel se. A korábbi német fajtákról viszont, amiket a Top-fajtákhoz is felhasználtak, nagyon rossz véleménnyel vagyok, a semmilyen íz mellett még a sharkára is érzékenyek.
A nálunk hagyományos fajták is leginkább attól lesznek moníliásak, hogy valamilyen rovar megszúrja őket, és a szúrástól indul a rothadás. De ha rovartalanítva termesztjük őket, akkor a legtöbbjük, pl. a Cacanska rana, Cacanska lepotica, Stanley is csak mérsékelten lesz moníliás.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!