Mikor érdemes fát átültetni?
Van egy kb 5-10cm átmérőjű 2m magas szilvafa, amit át szeretnék ültetni, mert olyan helyen van, ahol nem maradhat.
Megvárjam, amíg ledobalja a leveleit, vagy már most átültethetem?
Esetleg valami tanács még, hogy nagyobb eséllyel megmaradjon, mert nekem azt mondták, hogy ilyen nagy fát már nem lehet átültetni, csak ha valami nagy markoló veszi ki földlabdastól együtt?
Ha megis marad az elkövetkező néhány évben csak vegetálni fog. Ültess inkább újat.
Átültetni később október végén vagy novemberben ha már nincsenek levelei.
Ennek a gyökerei már vagy 30 m2-t behálóznak. Ha kiásod 30 centi gyökérrel, az mire elég szerinted?
Markolóval, fél m3 (1 tonna) földdel persze át lehet ültetni, de akkor is erősen vissza kell csonkolni az ágakat, mert a gyökereknek úgy is csak nagyon kicsi töredékrésze marad meg, mondjuk, 1-2 %-a, és az ágakat ehhez kell igazítani.
Jól írják, vegyél másikat, ezzel nem érdemes foglalkozni.
Azt olvasd el, előző, hogy 5-10 cm vastag a törzse.
Mondjuk ezt nem tudom elképzelni, hogy nem lehet eldönteni, mert az 5 centis az még nem túl nagy, a 10 centis meg már egy igen fejlett fa (bokor). És megint csak egy kérdés, hogy annak nem 2 méteresnek kell lennie, hanem 6 méteresnek...
Ha megpróbálkozik a kérdező az ültetéssel, akkor teljesen csonkolni kell az ágakat, mondjuk 30 cm átmérőjű maradjon a korona, aztán lesz, ami lesz.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!