Lehetséges kockázat nélkül 1m - 1.2m magas fenyőfát átültetni? Mikor érdemes? Hogyan?
Még annak idején, kb. 6-7 éve elkövettem egy butaságot, egy kb. 3-4 négyzetméteres területre 5 darab, nagyon apró, pár centiméteres bébi fenyőfát ültettem.
Mára kb. 1 - 1.2 méteresek lettek. Szeretném őket ugyanabban a kertben, kb. 5 méterrel arrébb ültetni.
Megtehetem ezt kockázat nélkül, anélkül, hogy elpusztulnának?
Hogyan csináljam? Mire ügyeljek?
Melyik hónapban, hány fokban csináljam?
Száraz, vagy inkább nedves legyen a talaj kiásás előtt?
Az ültetést megnehezíti, hogy a fák tényleg nagyon közel vannak egymáshoz (kb. 50-60cm), így fennáll annak a veszélye, hogy kiásás közben egy másik fa gyökerét is megbolygatom.
Vegyes típusú fák, van köztük erdeifenyő, ezüstfenyő, normand fenyő.
Melyik a legérzékenyebb, melyiket ne bolygassam semmiképpen?
Minden jó, csak tél elején nem nagyon szabad, ezek nem lombhullatók. Március első felében csináld, akkor a legkisebb a kockázat.
A fenyők télen se hullajtják le a leveleiket, tovább párologtatnak még a kemény mínuszokban is (a melegebb időszakokban meg főleg), vizet felvenni pedig nem tudnak a hiányos, elvágott gyökereik és az átfagyott föld miatt, így szépen kiszáradnak.
Köszönöm!
Az ültetés nem sürgős, szívesen várok vele márciusig.
Némelyik darabhoz nagyon szép emlékek kötnek, pl. kiránduláson mentettem meg, mert lógott egy szikla szélén, vagy éppen a karácsonyi, cserepes fenyőnk volt évekkel ezelőtt.
Ezeket kevés fenyő éli túl, nem szeretném éppen egy átültetéssel megölni őket.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!