Virághagymák elromolhatnak, vagy elállnak tavaszig?
Bepaliztak, ez a szakkifejezés. :)
Normál tárolási körülmények közt egy évet se szoktak élni kiszedve, nem hogy több évet. Hűtőházban, 0 fok körül esetleg elvannak két évig is, de neked nemigen van hűtőházad, a hűtőszekrény meg nem elég hideg.
Nézted, hogy most élnek még egyáltalán? Szerintem már halott az összes. Én már nyár közepén is láttam olyanokat egy boltban, amik már nem éltek.
Először nézd meg, hogy van-e még, ami esetleg él. Ha igen, akkor némelyikre talán van megoldás.
A télállóakat mindenképpen most ültesd el, eresszenek egy kis gyökeret még késő őszig, az lesz a legjobb!
A Frézia, Dália, Kardvirág nem télálló, azokkal azt tedd, hogy figyelgesd őket, nem száradnak-e nagyon a hagymák és ha esetleg tél közepe felé azt látod, hogy nagyon száradnak, kicsit nedvesítsd be őket, vagy tedd enyhén nedves földbe.
A nőszirom télálló, legalábbis az alapfaja, azt ültesd ki szabad földbe minél hamarabb. Az általam ismert liliomok is télállóak (de rengeteg faja van), azt is elültetném.
Köszönöm a válaszokat! Hogyan nézzem meg, hogy élnek-e még most a hagymák?(új vagyok nagyon a virágokban, de gondolom feltűnt:)))
Egyébként gyanús is volt, nagyjából 400 hagymára 2500 forintot adtam összesen, azért is vettem meg őket.
És ha elültetem most cserepekbe a nem télállóakat, télen pedig meleg helyre viszem őket, úgy megmenthetem még?(mondjuk be egy üres tömbházlakásba, mivel alatta és fölötte is fűtenek, nagyjából 15 fok szokott lenni ott).
Mint írtam, először is meg kell nézni, hogy van-e köztük, ami esetleg még él. Ezek tavaly kiszedett szaporítóanyagok, és nem valószínű, hogy hűtőházban tartották volna őket, inkább valami bolt meleg raktárában. Ott pedig nem volt esélyük.
Megnézni leginkább úgy kell, hogy kibontod, és megfogod. Amelyik dolog hagyma, az kb. üres lesz, összenyomható. Ami nem hagyma (pl. kardvirág, dália), az pedig egész apróra és könnyűre szárad, de azokat már ránézésre is meg lehet állapítani, már becsomagolva is. Ha bizonytalan vagy, mutass képet.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!