Kezdőoldal » Otthon » Kert » Virághagymák elromolhatnak,...

Virághagymák elromolhatnak, vagy elállnak tavaszig?

Figyelt kérdés
Leárazásokon vettem nagyjából 400 virághagymát, van kardvirág, nőszirom, liliom, frézia, dália és még egy pár másik fajta is. A tulipán kivételével(azt cserépbe fogom most ősszel ültetni) a többin azt írja, hogy március-májusban kell elültetni őket. Viszont azt is írja, hogy a legjobb lett volna, ha még 2021 júniusa előtt elültettem volna őket(gondolom ezért voltak ilyen olcsóak). Kérdésem az volna, ezek a hagymák saját csomagolásukban elállnak tavaszig, vagy elromlanak és nem hoznak virágot? Hol tároljam őket, hogy megmaradjanak? Illetve ha pár évig lehet őket tartani, nagyjából mennyi a maximális idő, ameddig elállnak megromlás nélkül? Előre is köszönök minden segítséget!

2021. szept. 16. 11:22
A kérdező szavazást indított:
elállnak, tavasszal el lehet őket ültetni
nem valószínű, hogy hoznak virágot
biztosan megromlanak addig
5 szavazat
 1/6 anonim ***** válasza:
79%

Bepaliztak, ez a szakkifejezés. :)

Normál tárolási körülmények közt egy évet se szoktak élni kiszedve, nem hogy több évet. Hűtőházban, 0 fok körül esetleg elvannak két évig is, de neked nemigen van hűtőházad, a hűtőszekrény meg nem elég hideg.

Nézted, hogy most élnek még egyáltalán? Szerintem már halott az összes. Én már nyár közepén is láttam olyanokat egy boltban, amik már nem éltek.

Először nézd meg, hogy van-e még, ami esetleg él. Ha igen, akkor némelyikre talán van megoldás.

2021. szept. 16. 14:36
 2/6 anonim ***** válasza:
100%

A télállóakat mindenképpen most ültesd el, eresszenek egy kis gyökeret még késő őszig, az lesz a legjobb!

A Frézia, Dália, Kardvirág nem télálló, azokkal azt tedd, hogy figyelgesd őket, nem száradnak-e nagyon a hagymák és ha esetleg tél közepe felé azt látod, hogy nagyon száradnak, kicsit nedvesítsd be őket, vagy tedd enyhén nedves földbe.

A nőszirom télálló, legalábbis az alapfaja, azt ültesd ki szabad földbe minél hamarabb. Az általam ismert liliomok is télállóak (de rengeteg faja van), azt is elültetném.

2021. szept. 16. 15:53
 3/6 A kérdező kommentje:

Köszönöm a válaszokat! Hogyan nézzem meg, hogy élnek-e még most a hagymák?(új vagyok nagyon a virágokban, de gondolom feltűnt:)))

Egyébként gyanús is volt, nagyjából 400 hagymára 2500 forintot adtam összesen, azért is vettem meg őket.

És ha elültetem most cserepekbe a nem télállóakat, télen pedig meleg helyre viszem őket, úgy megmenthetem még?(mondjuk be egy üres tömbházlakásba, mivel alatta és fölötte is fűtenek, nagyjából 15 fok szokott lenni ott).

2021. szept. 16. 16:24
 4/6 A kérdező kommentje:
Keresgéltem, és találtam egy olyan megoldást, hogy elültetném az összes hagymát most műanyag cserepekbe, télire mondjuk beviszem a garázsba vagy a pincébe, aztán tavasszal, ha elég melet van, kiültetem őket a kertbe. Ez szerintetek működne, vagy csak ártanék vele?
2021. szept. 16. 17:00
 5/6 anonim ***** válasza:

Mint írtam, először is meg kell nézni, hogy van-e köztük, ami esetleg még él. Ezek tavaly kiszedett szaporítóanyagok, és nem valószínű, hogy hűtőházban tartották volna őket, inkább valami bolt meleg raktárában. Ott pedig nem volt esélyük.

Megnézni leginkább úgy kell, hogy kibontod, és megfogod. Amelyik dolog hagyma, az kb. üres lesz, összenyomható. Ami nem hagyma (pl. kardvirág, dália), az pedig egész apróra és könnyűre szárad, de azokat már ránézésre is meg lehet állapítani, már becsomagolva is. Ha bizonytalan vagy, mutass képet.

2021. szept. 17. 05:50
 6/6 anonim ***** válasza:
Bocsi, de a kardvirág hagymája éppen azért volt leárazva, mert egy hét múlva maguk kidobták volna... Biológiai dolgokat nem veszünk leárazva.
2021. szept. 18. 22:51

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!