Kezdőoldal » Otthon » Kert » Egy szőlő tőkén mennyi szőlő...

Egy szőlő tőkén mennyi szőlő terem? Hány kg?

Figyelt kérdés

2-3-4 éves vesszőkre gondolok.

Van erről valamilyen információ?

Magyar nyelven én nem találtam, esetleg tudnátok linket küldeni?

Az sem baj ha nem magyar nyelvű oldalak.

2021. szept. 16. 00:43
 1/7 anonim ***** válasza:
100%
Erre szerintem nincs általános szabály, meg ha van akkor fajta és időjárásfüggő is. Nekem pl van pár tő a ház előtt, de idén semmi nem lett rajta.
2021. szept. 16. 08:07
 2/7 anonim ***** válasza:
65%

Van rá alltalanos szabály.

1 tőkén 1 kg az ideális azoknál akik bort termelnek. Ha több van zölden leszedik.

Viszont otthon a kiskertben ahol nagyobb lugasok is vannak ott simán előfordulhat egy öregebb tőkén, hogy terem 20 kg-ot, de persze a mennyiségel csökken a minőség.

2021. szept. 16. 08:18
 3/7 anonim ***** válasza:
82%

1 kg azoknál terem egy kifejlett tőkén, akik valami ijesztő áron akarják eladni a borukat. Normál ültetvényeken 3-6 kg simán lehet egy tőkén, jó években még több is.

A mennyiség a szőlő fajtájától, termesztésmódjától, az 1 tőkére jutó területtől függ. (Mostanában a sűrűre ültetett tőke a divat, kevés terméssel, régebben a ritkább tőke volt divat nagyobb terméssel.)

2-3-4 éves vessző nem létezik. Vesszőnek hívjuk akkortól a hajtást, amikor elkezd fásodni, és addig, ameddig a rajta lévő rügyekből hajtások nem fejlődnek a következő évben. Onnantól az idősebbet mondjuk karnak nevezzük.

Ha 2-3-4 éves tőkét akartál kérdezni, ezt nem lehet megmondani, mennyit teremnek. Ez is sok dologtól függ, hogy mennyire fejlődik egy fiatal tőke. Jó esetben 4 éves korában már teljes termést ad, de még ültetvényben is előfordul egy rész, ami csak 7 év után lesz annyira fejlett. Kiskertben, ahol nem jól ültették, nem jó földbe, fa közelébe, nem jól metszik, nem jól permetezik, stb., ott határ a csillagos ég, hogy mikorra ad teljes termést. Elképzelhető, hogy már a második nyáron lesz rajta fél kiló, meg az is lehet, hogy a fél kilóhoz el kell telni 5 évnek.

2021. szept. 16. 10:08
 4/7 anonim ***** válasza:
100%
Idén nekünk pl. a szárazság miatt alig nagyobbak a szemek mint a ribizli és csak csupa héj az egész.
2021. szept. 16. 11:31
 5/7 anonim ***** válasza:
70%

A Rebrik úr elég profi, van csatornája, érdemes megnézni a többi videóját is.

https://www.youtube.com/watch?v=Ryw1f8xTnjY

2021. szept. 16. 22:30
 6/7 anonim ***** válasza:
48%

Ő inkább egy lelkes amatőr. Egy profi negyede munkával érné el ugyanezt. Sok mindent lenne érdemes másként csinálnia.

Ezt főleg azért volt felesleges itt ajánlani, mert ekkora hatalmas területet szerintem a világon senki más nem ad egyetlen tőke szőlőnek, és emiatt a normál területű termelésnél nem érdemes így metszeni, mint ahogy ő teszi. Valamint, a kilós EGÉSZSÉGES fürtök létrehozása is sok feltételhez kötött, kiskertben amatőröknek nem ajánlható.

2021. szept. 17. 06:36
 7/7 mindentudó99 ***** válasza:
100%
Fajtától metszésmódtól függ. És még akkor jön az is hogy ugyan olyan metszéssel egyik évben kétszer annyit hoz mint a másik évben. Van olyan tőkém ami mondjuk hoz egy kilót és olyan 30 éves felfuttatott lugas ami ötvenet
2021. szept. 19. 11:57

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!