Nyári almát lehet pálinkának cefrézni? Ha igen hogyan?
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz1.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz1.png)
Mosni felesleges, a pálinkafőzést nem a mosómedvék találták fel, de nagyjából jól írta az első válaszoló. A rothadt részeket kivágod (ha vannak), és lehet darálni.
25 E körül a Jófogáson lehet venni 4 késes használt ágdarálót, ha másra is tudod használni. Én alma és birs darálására vettem. (Volt benne egy olyan rész, ami az ág elfordulását gátolta, de emiatt a gyümölcsök mindig felakadtak, ezért kivágtam flex-szel.)
Ha nincs darálód, de van egy kevés beindult egyéb cefréd (pl. szilva vagy körte), akkor ahhoz lehet késsel összevágva almát keverni, és ahogy elkezd erjedni, puhulni, mehet hozzá az újabb adag alma, ahogy érik.
Ami még kimaradt: a nyári alma nem nagyon tartalmaz cukrot, alkohol meg a cukorból lesz ugye. Ezért édes alma esetén 2, savanyú fajta alma esetén 3 kg cukor kell bele mázsánként. Különben nem lesz belőle semmi, főleg, ha berothad az alkoholhiány miatt.
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz1.png)
"Mosni felesleges, a pálinkafőzést nem a mosómedvék találták fel"
Evés előtt megmosod a gyümölcsöt? Vagy azt sem?
Lehet, hogy túl igényes vagyok de én/mi mossuk és válogatjuk mielőtt a darálóba kerülne. Ez több száz kiló almánál sok munka, de a végeredmény mindig kárpótol.
Nem saját almából dolgozom és sosem tudhatom mivel volt permetezve utoljára. Egy gombaölő, penészedés gátló permetszer, gyakorlatilag képes meggátolni az erjedés beindulását, ha nincs lemosva a gyümölcsről.
Világos, hogy egy kézzel szedett, saját almánál nincs erre szükség.
A cukortartalommal még sosem volt gondom, de azzal egyetértek, hogy a 3 % cukor hozzáadása jót tesz a végeredménynek, függetlenül a nyári/téli fajtától.
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz1.png)
Soha nem szoktam megmosni evés előtt a gyümölcsöt. A vizes gyümölcs undorító, nem eszem meg. Ehhez mondjuk hozzátartozik, hogy én mindent a fáról/bokorról (esetleg alóla) szedve szoktam enni. Asztalnál nem eszek gyümölcsöt, legfeljebb dinnyét, meg olyan déligyümölcsöt, amit hámozni kell. Ja, és télen almát és körtét. Amit lehetséges a mi éghajlatunkon, azt magamnak termelem meg. Legalább 100 gyümölcsfajtám van, szezonban mindig érik valami. Volt már olyan, hogy összeszámoltam, egy nap 15 fajta gyümölcsöt ettem...
Érés előtt nem nagyon szoktam gombaölőt használni, mert nincs nagyon olyan betegség, ami olyankor támadna. De ha használok is véletlenül, akkor azok lebomlanak, mire felhasználásra kerül a gyümölcs, az ÉVI lejárta előtt nem használom cefrének se. Aki eladásra termel, az se nagyon gombaölőzik szedés előtt, mert nem nagyon van mi ellen. Létezik ugyan a gyümölcsmonília, de az ellen meg rovarölővel kell védekezni, mivel a gomba a szívogató rovarok szúrásán keresztül jut be a héj alá, az egészséges héj üzembiztosan meggátolja a betegséget.
A gyümölcsökön van egy viaszos védőbevonat, ehhez hozzátapad minden jól használt permetszer. Pár másodpercre vízbe téve nem jön le. Ha lejönne, akkor az a szer semmit nem érne. Vízzel legfeljebb a levéltörmeléket és földet lehet lemosni, de abból meg nem szokott olyan mennyiség lenni a gyümölcsön, ami a legkevésbé is befolyásolná az erjedést vagy a pálinka minőségét. (Nem krumpliból csinálom a pálinkát, hogy csupa sár legyen...)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz1.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz1.png)
A szakirodalom az üzemi körülményekre szól. Az egy más dolog, hogy mindenféle hozzá nem értő netes cikkek írói nem tudják értelmezni, hogy mit miért csinálnak. Vagy éppenséggel a pálinkagyártó cég képviselője fényezi magukat, hogy ők milyen szuper alapanyagokból, milyen elképesztő tisztasági körülmények közt dolgoznak. Ezeknek nincs közük a hájtáji pálinkagyártáshoz. Meg az igazsághoz se, mert volt már nekem közöm nagyüzemi pálinkagyártáshoz.
Nagyüzemekben a hullott almára lehet ragadva két centi vastag föld, nagy mennyiségben totál rothadtak vannak a begyűjtött gyümölcsben, stb.
De ha én a földről felszedek egy vödör gyümölcsöt, akkor a nagyon rothadtakat ki tudom hajigálni, a kissé rothadtakból a rossz részt ki tudom vágni, a rátapadt földet le tudom dörzsölni, stb. A mosással ilyenkor gyakorlatilag semmi olyat nem tudsz már eltávolítani, ami ártana a pálinkádnak. A cefre beindul, és az alkohol nevű erős méreg megöl mindent, ami még esetleg belekerült, és amit a víz se tudott volna levinni.
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz1.png)
"A mosással ilyenkor gyakorlatilag semmi olyat nem tudsz már eltávolítani, ami ártana a pálinkádnak."
Ez is egy nézőpont. Én meg úgy gondolom, hogy a rászáradt földet és egyéb szennyeződéseket könnyebben és biztosabban tudom lemosni mint ledörzsölgetni.
Az alkohol valóban erős méreg és 60-70 % felett komoly baktériumölő hatása van. A beindult cefrében viszont még csak minimális alkohol van és a kész cefre sem tartalmaz 10-15 (18) %-nál többet. Ez valójában szinte semmit nem öl meg. Ha ez nem így lenne, akkor nem kellene védeni a levegőtől.
Persze mindenki úgy főzi a pálinkáját, ahogy tetszik neki. Én/mi mindig mosni és egyesével válogatni fogom az almát, mert így kapok számomra tökéletes végeredményt és ezt fogom javasolni másoknak is ha megkérdezik.
Még annyit, hogy mi egy baráti társaságként magunknak csináljuk a pálinkát. Nem az a célunk, hogy minél gyorsabban, minél nagyobb mennyiséget termeljünk, hanem a végeredmény, a minőség számít.
Nálunk az alma cefrézése valójában egy buli, ahol összejön a csapat és bográcsozás meg az ó-pálinka kortyolgatása mellett megmossuk, kiválogatjuk, ledaráljuk és becefrézzük a jövő évi kortyolni valót :)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz1.png)
7
Nem mindegy, hogy rothadás, vagy túlérettség. A túlérett, szétplaccsant körte már barnul, eszedbe nem jutna megenni, de tényleg tökéletes a cefrébe. Van, hogy már az erjedés is beindult. Ha megszagolod, és nem büdös, valamint nem penészes, akkor mehet a cefrébe.
8
Minden attól függ, hogy mennyi a szennyező anyag. Kis mennyiséget simán elpusztít az alkohol, vagy csak önmagában az oxigénmentes környezet.
Ez olyan, mint az emberi szervezet: ha csak mondjuk tízezer COVID vírus jut a szervezetedbe, és nagyjából egészséges vagy, akkor azt simán legyőzi a védelmi rendszered, észre se veszed, hogy mi történt. De ha a mennyiség túllépi azt, amivel még elbírsz, akkor megbetegszel. Ugyanígy, a cefre se fog megromlani, se veszíteni a minőségéből, ha egy kevés föld, vagy rothadt gyümölcs kerül bele. Egy étel ízén se veszed észre, ha 1 kristály cukrot vagy sót teszel bele, és az elkeveredik.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!