Kezdőoldal » Otthon » Kert » Mit ültessek,vessek?

Mit ültessek,vessek?

Figyelt kérdés

A papámnak van egy nagy kb.300nm kertje.

Csak ő már kicsit idős és nem nagyon akar már bele ültetni,vetni.

Úgyhogy most ideiglenesen nekem adta, mit tudok bele majd jövőre vagy akár még idén ültetni,vetni, amire elég egy héten 2szer ránézni?

A probléma az is, hogy van lótetü és drótnyű.

2021. aug. 12. 08:53
1 2
 11/17 A kérdező kommentje:
7esnek pedig köszönöm
2021. aug. 12. 16:52
 12/17 anonim ***** válasza:
300 m² több mint elég egy egész családnak zöldségekre, stb.
2021. aug. 14. 09:53
 13/17 anonim ***** válasza:
51%
Ha tudsz szerezni szalmát, vagy szénát, meg fahamut, javaslom a krumplit. Áprilisban ledobálod a földre, megszórod hamuval, 40-50 cm vastagon beteríted szalmával, oszt jónapot!
2021. aug. 14. 16:13
 14/17 anonim ***** válasza:
0%

Utolsó!

Hülyébb tanácsod nincs?

2021. aug. 15. 09:42
 15/17 anonim ***** válasza:
51%

Nincs. Lévén agrár végzettségű (is), magam sem így tanultam. Ezek friss (legalábbis az én 40+ éves végzettségemhez képest friss) kísérletek eredményei, amit én is sikerrel alkalmazok évek óta. Gödöllőn kísérleteztek friss fűkaszálékos takarással is, komposzttal is. Én azért szeretem a szalmát, mert amellett, hogy nem kell töltögetni a krumplit, és elfojtja a gyomokat, remek élőhelyet nyújt a krumplibogár lárváit tizedelő rovaroknak. A fahamu pedig a magas káliumtartalma mellett kb augusztus elejéig sikerrel távol tartja a környéken kikelt/kifejlődött imágókat.

Jöhet az újabb lepontozás a sok okostojástól.

2021. aug. 16. 09:45
 16/17 anonim ***** válasza:
50%

Mindig az agrárvégzettségedre hivatkozol, de látni, hogy semmi hasznos nem ragadt rád az iskolában. Észveszejtő dolgoknak bedőlsz, és terjeszted. A kísérleteket is félreértelmezed, fontos részletekről megfeledkezel, vagy csak bizonyos feltételek esetén működő dolgokat általánosítasz.

Pl. a fahamutól egy olyan föld, ami nem savanyú alapból, elmeszesedik, abban a földben a konyhakerti növények többsége már évekig nem termeszthető.

A szalmatakarás leginkább a meztelen csigáknak és lótetűknek nyújt kedvező életteret.

A fahamu a szalma alatt nem tart távol semmilyen krumplibogarat. Az lehet, hogy nálad nincs krumplibogár, de az attól lehet, hogy a környékeden normális, odafigyelő emberek laknak, akik kitartóan pusztítják a bogarakat.

A friss fűkaszálékos takarásnak az a hatása, mint az éretlen trágyának (a nitrogént megköti a lebomlás időtartamára, a növényektől elszedve), a szántatlan kötött föld meg letömörödik, kihal belőle a talajélet, semmi nem terem benne pár év után, mikorra minden tápanyag elfogy. Nyílt területen a hatalmas mennyiségű szalmát mind a kerítésről kell leszedni, mert odahordja a szél.

2021. aug. 17. 06:31
 17/17 anonim ***** válasza:
46%

Mindig az agrárvégzettségedre hivatkozol

---

Te meg mindig a névtelenség mögé bújva személyeskedsz. Én minden szavamért vállalom a felelősséget, akkor is, ha a magadfajták még nem hallottak róla.

Pl. a fahamutól egy olyan föld, ami nem savanyú alapból, elmeszesedik, abban a földben a konyhakerti növények többsége már évekig nem termeszthető.

---

Urban legend. Tudod, mit mondtak a régi parasztok? A fahamu gazdaggá teszi a gazdát, de koldusbotra juttatja a fiát. Tehát a rendszeres használata néhány évtized alatt valóban hazavágja a talajt, de a krumpli "nem szereti a fődjit". Vagyis nem tanácsos ugyanoda vetni, tehát hamu sem kerül oda rendszeresen.

A fahamu a szalma alatt nem tart távol semmilyen krumplibogarat

---

Ezt nekik is mondtad? Ismételd még el párszor, mert nem tudják.

A friss fűkaszálékos takarásnak az a hatása, mint az éretlen trágyának (a nitrogént megköti a lebomlás időtartamára, a növényektől elszedve)

--

A pentozán hatás valóban létező jelenség, én nem is alkalmazom ezt a módszert, de Gödöllőn jó eredménnyel kísérleteztek vele. Ha neked nem tetszik, apelláljál Tóth Ferenc profnál.

a szántatlan kötött föld meg letömörödik, kihal belőle a talajélet, semmi nem terem benne pár év után, mikorra minden tápanyag elfogy.

---

Hű bazki, ezer szerencse, hogy hogy néhány évmillió alatt megjelent a földön az ember, mielőtt teljesen kipusztult volna a talajból a terraflóra. Hiszen ha végigmész egy ezernyi növénytől tarkálló mezőn, ott is épp hogy csak vegetál a fauna, ugye? Alig várja, hogy jöjjön az ember, és felszántsa végre, megszüntetve a talaj tömörödését. Fófäszt! A talajélet akkor működik rendeltetésszerűen,

ha az ember nem akar minden jobban tudni, és nem szól bele. A szántóföldeken azért kell műtrágyával telíteni, mert a talajbaktériumok le vannak forgatva, nem tudják a növények gyökeréhez adaptálni a tápanyagokat.

Nyílt területen a hatalmas mennyiségű szalmát mind a kerítésről kell leszedni, mert odahordja a szél.

---

Én az Alföldön élek és biokertészkedem. Ennél nyíltabb területet aligha találsz az országban, a szalma mégsem kívánkozik a kerítésre, noha a józan ész valóban ez diktálná, és nekem is volt ilyen fenntartásom. Sőt! Amikor ősszel a városból kapok egy-egy kocsi falevelet, az sem szokott vándorolni, mert azonnal be van öntözve.

2021. aug. 18. 17:35
1 2

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!