Milyen fajta ez a vadnövény?
Egyik épület mellett akadtam rá, az út mentén, vadon nőve, itt Magyarországon. Hasonlít a ganjára, de annak 7 ilyen típusú levele van, ennek meg öt. Ez valalmiféle magyarországi kender? Mit kell róla tudni? Van rá jogszabályi vonatkozás? Írtani kell? Vagy nem?
Egyértelműen vadkender. Csak nem indiai, nem nagyon van hatóanyagtartalma, szóval nincs értelme elszívni... Ezért nincs is értelme irtani.
Egyes területeken nagyon elterjedt, kb. mint a parlagfű. Ez is allergiát okoz az arra érzékenyeknél. Valószínűleg az egykor elterjedt, háziiparban használatos rostkender az egyik őse.
Ha nagyra nő, akkor ez is hoz hétujjú leveleket. A munkahelyem környékén egy helyen kombájnnal lehetne aratni és bálázni, annyi szokott lenni.
Köszi a válaszokat! Az elsőé különösen megnyugtatott, szóval máshol ilyen elterjedt? Akkor hát a Terrorelhárítás nem fog a házra törni a gyomkender miatt? :D (Mert akkor végképp nem fogom megszívni. :P )
Jogszabályi vonatkozása nincs, ugye? Írtani nem kötelező? Sose láttam errefelé, ezen a ponton is csak idén először, és csak egy-két szál termet, ki tudja, honnan a magja. (Talán az autókerék felforgatta a talaj mélyéről? Vagy szél hozta?)
Ja, és jelentem alásan: káros szenvedélyektől mentesen élek. :) Semmiféle kendert nem szívtam, normál cigit sem még. Utálom a cigifüstöt.
(Egyébként megmondaná valaki, miért repkednek a rózsaszín nyulacskák mindenfelé...? :-))) Te, jó a cucc, legközelebb megint felkapálom a környéket! :-))))
"a Terrorelhárítás nem fog a házra törni a gyomkender miatt?"
Abban azért ne legyél biztos, a TEK-et rendőrök irányítják, nem botanikusok...
Kápolna mellett a határban kiszaggattak és felégettek egy kenderültetvényt, aztán mikor már elégett minden, és a rendőrök kezdték egymás vállát veregetni, hogy milyen jól dolgoztak, akkor derült ki, hogy ez a kompolti kutatóintézet kísérleti rostkenderültetvénye volt.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!