Kezdőoldal » Otthon » Kert » Túlélheti még ez az orchidea?

Túlélheti még ez az orchidea?

Figyelt kérdés

Másfél hónapja kaptam egy orchideát, azóta ledobta a virágjait, és a két szára is sárgul és mintha száradna. A konyhában van az ablakban, mert úgy gondoltam ott lesz a legtöbb pára a házban (illetve a fürdőbe nem akartam rakni). A levelei sem túl fényesek, mintha azok is száradnának. Kb heti 1x locsolom, és alatta van kavics, azokon szokott állni a víz, de maga a virág meg a földje nem. Most kezdtem tápoldatozni, még csak 1x volt, de hetente akarom.

A légzőgyökerei közül van olyan, ami nem a földben van, hanem kibújt és az napról napra nő, és egészségesen néz ki. De minden más hanyatlásnak indult :D

Van még esélye ennek a virágnak, ha hetente kap tápoldatot és amíg a légzőgyökerei is szép zöldek?

2021. aug. 5. 14:27
 1/9 A kérdező kommentje:
Illetve levágjam az elszáradt szárakat? Ha igen, akkor a tövéig, vagy amíg még nem nincs száradt rész?
2021. aug. 5. 14:37
 2/9 anonim ***** válasza:
Anyámnak vettem,az ővé is így járt. Nem csinált vele semmit,egyszercsak feléledt,és újra virágokat hozott.
2021. aug. 5. 14:59
 3/9 anonim ***** válasza:
Igen, túlélheti. :) Esetleg áthelyezni napsütéses helyre?
2021. aug. 5. 15:11
 4/9 A kérdező kommentje:
Itt kap napfényt.
2021. aug. 5. 15:28
 5/9 anonim ***** válasza:

Orchideát akkor kell locsolni, ha kifehérednek a "földben" levő gyökerei.

Ha zöldek, akkor nem kell locsolni. Egyértelműen látható az átlátszó cserépben.

A víznek meg végképp nem szabad alatta állni.

2 ablak között van? Ott délben lehet 50 fok is, teljesen rossz a hely.

Tápozni egyelőre fölösleges volt, mert tápozott közegben adják.

2021. aug. 5. 15:29
 6/9 anonim ***** válasza:
100%

Ne olyan helyre tedd, ahol közvetlen napfény éri! Eredeti helyén (trópusok) az erdő fáinak elágazásában, párás helyen, napfénytől mentes helyen él.

Ahol tartod, az okozza az elszáradásukat. Ha elvirágzott és él a szár, akkor ne vágd le, mert a végén újabb virágokat hoz. Nekem így virágzik évek óta.

2021. aug. 5. 18:55
 7/9 A kérdező kommentje:

2 ablak között, ilyet hol írtam? Nem két ablak között van, hanem az ablakban.

Ha a szár látom, hogy sárgul, akkor levághatom? Mert szerintem az már nem nagyon él.

2021. aug. 5. 20:27
 8/9 anonim ***** válasza:
58%

Igen, levághatod, de mindig csak az elsárgult részt!

És bocs, hogy nekem az ablakBAN az azt jelenti, hogy az ablakban van.

Ennek ellenére nem állítottam, hanem kérdeztem.

Nekem is az ablak ELŐTT van 3 éve és vidáman él. Egy szárát már le kellett vágni, de jött helyette másik kettő, az idők folyamán.

(5-ös voltam)

2021. aug. 6. 06:13
 9/9 anonim ***** válasza:

Az, hogy az elvirágzott szárat leszárítja a növény, normális jelenség, amikor elszáradt, vágd le, tőben. Amennyiben "mintha a levelei száradnának", gyanítom, vízhiányos a növény, ilyen hosszanti ráncok jelennek meg rajta. Ez viszont nem azt jelenti feltétlenül, hogy kevés vizet kap, mert lehet, hogy rosszak a gyökerei, amely esetben az öntözés csak a további rohadásukhoz vezet. Az nagyon jó, hogy a levegőben vannak egészséges gyökerei. Kép híján nehéz pontos tanácsot adni, de én a te helyedben kiszedném a közegéből, úgyis aktuális átültetni elvirágzás után, mert a tövénél szokott lenni műanyag kosárka vagy egy szivacsnak kinéző, préselt kókuszrost henger. Ezeket el kell távolítani. A rossz gyökereket is el kell távolítani: ami puha, összenyomható, az a gyökér rossz, a kemény, rugalmas gyökér jó. Ha a gyökér vége egészséges, de a tő közelében van rossz rész, akkor az egészet el kell távolítani, mert csak tovább fog rohadni. A vágásfelületeket pici konyhai fahéjjal tapogasd be, segíti a beszáradásukat. Átültetés előtt kell beáztatni a cserepet 20 percre, átültetés után pár napig ne kapjon vizet, ha gyökeret kellett vágni. átültetéshez nagydarabos, kéreg alapú közeg a megfelelő, mivel gondolom, lepkeorchideáról beszélünk. Nekik a bolti közeg túl poros, morzsalékos, azt át kell szitálni, és a nagy darabokat használni, vagy rendelhetsz online Hochwertiges közeget, az a nekik való. Ha kevés jó gyökere maradt, akkor nem beültetni kell, hanem gyökereztetni. Tápozni pedig maximum kéthetente szabad őket.

Ez most elég soknak tűnhet elsőre, ajánlom neked a Facebook orchideás csoportjait, ott sokat olvashatsz ugyanezekről a dolgokról, és megtanulhatod, hogyan gondozd úgy a növényedet, hogy jól érezze magát és szépen fejlődjön. :)

2021. szept. 1. 14:51

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!