Ismerőstől kaptam paradicsom palántákat (koktélparadicsomként). A kis bogyók nem szabályos gömbök, hanem olyan gerezdes-félék. Ez koktélparadicsom lesz, vagy nem?
Persze, akkor érett a bogyója, ha megfeketedik. Nekem most black cherry koktélparadicsomom van, az is fekete lesz, de az pici, a tied meg jókorára nő majd.
Kalciumot azért kell a levelekre permetezni, mert ha komolyabb hőmérsékletváltozás van, olyan öt-tíz C fok, akkor a gyökerek nem veszik fel a kalciumot. Az ilyen nagy bogyójú paradicsomok kényesek, mert mire akkorára nőnek, sok baj érheti őket.
Mellesleg a magyar termőföldben többnyire van elég kalcium, csak a paradicsomnak kell ilyenkor adni, inkább magnéziumhiányos a föld, azt keserűsó adásával lehet pótolni, de nem kell túlzásba vinni.
A Volldünger jó tápoldatokat csinál, de nem mindegy az NPK arány, mert minden növénynek más az ideális, de levélre inkább ne permetezd, mert megéghet a növény, arra külön levéltrágyát érdemes használni. Nem muszáj pont a wuxalt, ha van a közeledben kertészet, valami biztosan van, csak tartsd be a keverési arányt, inkább kevesebbet tegyél bele, mint többet.
Karózd meg rendesen, mert masszív növény.
Nem hinném, hogy fekete lesz.
Valami sima befőzőparadicsom. (Az étkezésiek nem szoktak gerezdesek lenni.)
Na igen, rengeteg fajta van, nekem ilyen volt, vagy legalább is ilyesmi, mert nem tudom a nevét, tavaly úgy kaptam a két palántát ajándékba.
Lepermetezheted hígított tejjel a leveleket szombat reggel, abban van kalcium valamennyi. Már nem emlékszem, mennyire kell felhígítani vízzel, de a neten biztosan van erről valami.
Ez azért nem olyan jó, meg fehérje is van benne bőven, akkor jó a tejes permet, ha atkás, vagy levéltetves a paradicsom, de jobb híján kalciumpózlásra is megfelelhet egyszer.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!