A szobanövényeknek árt, ha "pakolászom" őket? (pl. délben elrakom az ablakból, aztán vissza)
Néhány szobanövényemnek úgy tudom a legjobb helyet biztosítani, hogy nem feltétlenül maradhat ott napi 24 órát.
Pl. van egy növényem ami szereti a világos helyeket, de a tűző nap meg tudja égetni. Így ezt a növényt egy déli ablakpárkányon tartom, arra az 1-2 órára amíg odatűz a nap, addig pedig beljebb rakom kicsit egy bútorra, 1-2 méterre az ablaktól, majd délutánra vissza, amikor már nem tűz oda a nap. Vagy pl. trópusi növényeket is beljebb szoktam rakni az ablakból a szoba közepére ha éjszakára ablakot nyitok, hogy ne fázzanak meg.
Az ilyen napi szintű 1-2 méteres helyváltoztatás árt nekik?
(Vannak olyan növényeim, amiknél kifejezetten kiemelték a neten hogy nem szeretik a mozgatást, őket nem piszkálom. Azokra gondolok, ahol nem tesznek említést ilyesmiről.)
Általában nem szeretik a helyváltoztatást, főleg, ha az gyakori. Viszont a trópusi növényeket nyugodtan hagyd a napon, hiszen a trópuson is tűző napon vannak. Esetleg párszor permetezd meg őket, de még a szobában maradókat is ekkor melegekben. Ha szükséges, öntözd őket naponta többször, de nehoyg túlöntözd őket. Vannak növények (pl. karácsonyi kaktusz), amelyek bimbózáskor lehullajtják a bimbóikat, ha messzire át vannak helyezve.
Nem egyforma igényűek a növények
"a trópusi növényeket nyugodtan hagyd a napon, hiszen a trópuson is tűző napon vannak"
Hát nem tudom, pl. az orchideákra és a lombkoronában élő futónövényekre mindig azt írják, hogy ne érje közvetlen napsütés, hiszen a természetben se éri.
De köszi a választ.
Mint írtam - nem egyforma igényűek a növények. Az orchideák az erdőben, fák elágazásában nőnek, tehát a páradús, árnyékos környezetet szereti. Nekünk pl. a DK-i fekvésű nappali ablaka közelében (nem az ablakpárkányon) vannak és minden évben szépen kivirágoznak. Az egyik éppen már másodszor hajt bimbókat az idén. A többi "alszik", egy pedig rövidesen elhullatja az utolsó két virágát. Én afféle kaktuszokra és egyéb pozsgásokra céloztam az első válaszomban.
Meg kell tudnod, hogy a növény milyen körülmények közt él az őshazájában és ilyenhez hasonlóan tartsd Te is.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!