Amarillisz gondozásában jártas valaki?
Mint mondtam nyáron nem virágzik. A virágzáshoz pedig hidegsokk kell neki. Komoly hideg, amit lakásban nem kap meg.
Az enyémet januárban hoztam be a lakásba és febr. 13-án jelent meg rajta a hatalmas virágbimbó (kikerestem a képet róla, innen tudom a dátumot). Utána ültettem el, és azután virágzott. Elvirágzás után hozta a leveleit, amik most kb. 80 cm-esek.
Most nem fog virágozni a tied sem, és ha nem kap hidegsokkot, akkor sosem fog virágozni. Amit a boltban árulnak hagymát, az is sokkolva van már, azért virágzik ki ültetés után.
Olvass el bármilyen oldalt az interneten. Például: [link]
Ők is azt fogják írni, amit én.
Vagy tavaly nyár elején vettétek a virághagymát, és ennek megfelelően volt beállítva a hidegsokk, vagy nem amarilliszről beszélünk. Az álatalad írt "csupa virág" is ezt sejteti, mivel az amarillisznek ugye egy virágtengelye van (legalábbis egyszerre csak egy). De az biztos, hogy most nem fog virágozni az amarillisz, csak megfelelő gondozás után, ha követed a cikkben leírtakat, és leghamarabb télen.
Természetesen virágzik nyáron is, ha alkalmas rá, és nincs korábbra időzítve, melegen való tartással. Én két napja adtam el egyet, 20 centis virágszárral. Hideghatás kell a bimbókezdemény kialakulásához, de nem feltétlenül közvetlenül virágzás előtt, hanem bármikor.
Szokás tél végén melegre vinni és virágoztatni, de utána hónapokig ott kell bent kerülgetni a csúnya, megnyúlt levelű, szétborulós növényt. Én már erről leszoktam, az első fagyok idején kiszedem őket a kertből, hidegen teleltetem, április végén becserepezem, és kihajítom a kertbe. Ami nem virágzóképes, azt természetesen szabad földben hizlalom tovább. A cserepesek így nyáron szoktak kivirágozni.
A kérdező növénye kb. kizárt, hogy virágozzon. A virág a tavalyi tartás függvénye a hagymásoknál. A tavalyi virágzással a tartalékait felélte, és részben a tápanyaghiány, részben a feltehetőleg sötét (azaz, lakásban való tartás) miatt nem tudott új tartalékokat képezni az új virágzáshoz. Lakásban nehéz megfelelően felhizlalni. Kert vagy legalább erkély kell hozzá.
Megpróbálhatod persze ablakban is, hátha pont te leszel az, akinek összejön. Októberig v. novemberig tartsd ott, minél több napot kapjon, nagy cserép és sok tápoldat. Akkor tedd hideg, de fagy mentes helyre, ha pl. van valami pincerekesz vagy hasonló. Felejtsd ott tavaszig, akkor vidd fel a lakásba, és úgy szárazon tedd vissza az ablakba. Csak akkor kezdd rendesen öntözni, ha már bimbó látható, mert ha előbb öntözöd, akkor a bimbókezdemény elhal. Egy gyenge nedvesítés belefér. Ha sokáig nem jön bimbó, a levelek már nagyok, akkor lehet öntözni, mert bimbó már nem lesz.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!