Kezdőoldal » Otthon » Kert » A málnaültetvény idővel...

A málnaültetvény idővel elöregszik?

Figyelt kérdés
Kb. 25-30 éve telepítettem egy darabka málnát. Eddig bőven, egészséges bogyókat termett. Az utóbbi 2-3 évben csak csökevényes, gyenge hajtásokat fejleszt, ami a gyenge és silány termést eredményez. Növényvédelmi problémám nincs. Én az elöregedésre tippelek: Mi a véleményetek? más ok is lehet?

2021. jún. 21. 13:19
 1/5 anonim ***** válasza:
100%
A nagykönyv szerint 8-10 évig tud ugyanazon a helyen megfelelően teremni, aztán keresni kell neki új helyet.
2021. jún. 21. 13:25
 2/5 anonim ***** válasza:
100%
Igen, az már elég öregnek számít. Ha jól volt tartva, akkor még vissza metszve és átültetve megmenthető + trágyát raktam alá. Igaz az enyém kb 15 év körüli lehetett, amikor elkezdett gyengén teremni. Most újra szép málnákat hoz.
2021. jún. 21. 13:52
 3/5 anonim ***** válasza:

Felénk hatalmas, sokhektáros ültetvények voltak régebben. 10 év volt a futamidejük, akkor kiszántották, és új, pihent földbe ültették át, amit előzőleg mélyen megforgattak és feltöltöttek tápanyaggal.

Nekem mondjuk van egy részen 40 év körüli málnám is. (A legtöbb fiatalabb.) Alá már nem tudsz szerves trágyát juttatni, de a műtrágya beoldódik a talajba. Én is azt csinálom, tavaszonta megszórom és berotázom, és szép, egészséges az a rész is.

Az egyes tövek elöregszenek, de a málna mindig hoz új sarjakat, ha van bőven tápanyag és víz, és ezekből hagyok meg a régiek helyett, ugyanott, a soron belül.

2021. jún. 21. 18:45
 4/5 anonim ***** válasza:
Milyen helyet szeret a málna?
2021. jún. 22. 00:56
 5/5 anonim ***** válasza:

Bármilyet, szinte...

A homokot nem szereti, a meszes talajt, meg fák-bokrok közelségét, mert azok kiszedik alóla a vizet. Épület árnyékát viszont nagyon szereti, ott az érés idején bekövetkező 35 fokokban se sül rá a termés.

2021. jún. 22. 05:10

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!