Kezdőoldal » Otthon » Kert » Tönkölybúza aratásánál milyen...

Tönkölybúza aratásánál milyen formában kapom meg a kombájnostól a terményt?

Figyelt kérdés

Életem első aratása lesz, még nem csináltam ilyet, ezért a buta kérdés.

Azt szertném tudni, hogy mire készüljek: kiönti nekem valahova a földre a végén, vagy ba tudja zsákolni, ha veszek nylon zsákokat, vagy hogy történik ez?

2021. jún. 21. 08:40
 1/10 anonim ***** válasza:

Ömlesztve kapod.

Mekkora terület volt? Mennyi termést vársz?

2021. jún. 21. 08:55
 2/10 A kérdező kommentje:

2 ha, de nem sikerült valami jól. 40 zsáknyit várok kb.

Akkor le kellene terítenem valami ponyvát egy mondjuk 10x10 méteres területre, és oda fogják leönteni?

2021. jún. 21. 09:33
 3/10 anonim ***** válasza:
100%

Nálunk (zab) pont így volt, ahogy mondod. Leterítettünk egy ponyvát és arra ömlesztve kaptuk. Utána mi bezsákoltuk. Ez egy nagyon sz... meló, izzadsz, száll a pora, rádragad, viszket, tűző nap stb.

Ajánlom egy csapat haver áthívását és hideg italok bekészítését. Mi így tettünk. Apám egy birkát levágott, mire a zsákolás megvolt, meglett a birkapörkölt, mintegy "fizetségként" a segítőknek.

Akkor, közben nagyon szenvedtünk, de utólag mindenki úgy emlegette, hogy "de jó buli volt"...

2021. jún. 21. 10:16
 4/10 anonim ***** válasza:
100%

2 Ha-n elég gyenge termés ha csak 40 zsákot vársz az 20 mázsa lenne csak.

Mi ponyvára vagy fóliára engedjük mindig. Utána, pár napot levegőzik és utána merjük fel - este betakarjuk, reggel ki a pára miatt -

Búza leggyengébb homokon is hoz 2-3 tonnát Ha-ként én 80-100 db 50 kg-os zsákkal készülnék.

2021. jún. 21. 11:44
 5/10 anonim ***** válasza:
3-s Zabot még nem zsákoltam...de az árpa(porja)csíp a legjobban.
2021. jún. 21. 13:40
 6/10 anonim ***** válasza:

Most már hetek óta aszály van, de aratáskor szinte mindig esik az eső.

Ezért két ponyvát vegyél!

Nem lenne jobb, ha pótkocsi vinné be az udvarodba, s onnét hordanátok a helyére?

Nem nézlek hülyének, de azt gondolom tudod, hogy egy hektár az 10 ezer négyzetméter.

40 zsák tényleg nagyon kevésnek tűnik 2 hektárról.

2021. jún. 22. 09:10
 7/10 A kérdező kommentje:

Igen, tudom, hogy 20 000 m2 -ről beszélek. Homokos, száraz, trágyázatlan földbe vetettem a tönkölyt. A tönkölybúza nem hoz annyit, mint a normál búza, másrészt ennek a nagyobbik része a térdemig ér jelenleg, már sárgul a szára, és nem fejlődött ki rendesen. És már nem is fog. Ezért nem számírok sok jóra belőle.

Ezen kívül gyomok is vannak benne, pl. a vaddohányt nem sikerült kiírtani előtte, pedig rengeteg gyökeret kiszedtem kézzel (két hétig "gyomláltam" múlt ősszel vetés előtt), és valami kék/lila cucc is nő benne (nem tudom a nevét), ami rátekeredik a búzára, és nem is vagyok benne biztos, hogy így be tudja takarítani a gép. Nem számítok sok jóra, de inkább veszek több zsákot, és nem használom fel őket, minthogy kevés legyen. Tanács megfogadva.

Valóban jó lenne, ha pótkocsi vinné be az udvarra, de nem lennék jobb helyzetben vele, mert akkor is tenni kell valahova, amíg bezsákoljuk. A két ponyvás tanácsot is megértettem, és köszönöm a tippeket!

2021. jún. 22. 17:07
 8/10 anonim ***** válasza:

Megéri vele ennyit szenvedni?

2 hét munkajával szerintem meg tudod venni ezt a gabona mennyiséget.

Vaddohányt csak glifozáttal lehet tökéletesen kiirtani, mechanikailag nem.

Ami gyomról beszélsz, az valamiféle szulák lehet.

Állományban is kell gyomirtani a gabonát pontosan ezért.

A nagyon gazos táblákat nem szeretik a kombájnosok, mert feltekeredhet bizonyos helyekre a gaz, amit csak kézzel lehet kiszedni.

Ezt aratás előtt jobb tisztázni.

2021. jún. 22. 17:33
 9/10 anonim ***** válasza:

Azt elfelejtettem írni, hogy a por brutális módon csípni fog, mint feljebb is említették.

Erre készülj fel!

2021. jún. 22. 17:41
 10/10 A kérdező kommentje:

Sem glifozáttal, sem más vegyszerrel nem tudod kiírtani (nem is vagyok hajlandó a saját földemen vegyszereket kiszórni), mert az csak a föld feletti részét szárítaná le. (A szomszédom próbálta.) A gyökere meg ott van mélyen a földben. Rendesen megritkítottam azzal, hogy kihuzogattam a gyökereket, de még azért maradt munka vele, mert nem vettem észre az összeset. De töredéke van most benne, mint volt.

Ha mechanikai kiírtás alatt azt érted, hogy géppel, szántással, boronálással, tárcsázással, kultivátorral, stb. nekimenve nem lehet kiírtani, azzal teljesen egyet tudok érteni. Szerintem csakis kézzel lehet onnan kiszekálni valahogy.

Ha meg nem sikerül évek alatt sem, akkor méhész leszek. :)

2021. jún. 22. 18:04

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!