Kezdőoldal » Otthon » Kert » Hogyan kell helyesen virág...

Hogyan kell helyesen virág magokat elvetni/palántázni?

Figyelt kérdés
Nem tudom jól csináltam e, de palántázóba tettem virágföldet, ami kapott egy kis vizet, rászórtam a virágmagot majd befedtem virágfölddel, a papíron az volt hogy 10-15 nap alatt kelnek ki. Most fólia alatt vannak. Múlt héten csütörtökön vetettem el őket. Kérdésem mikor kell öntözni?
2021. jún. 15. 12:21
 1/3 anonim ***** válasza:

Nem öntözted be vetés után?

A csomagoláson nem volt információ a vetési mélységre?

A nem túl apró magok esetén megtöltöm a virágládát (cserepet) virágfölddel, lenyomkodom tömörre és simára, elszórom a magot, szórok rá kellő mennyiségű földet (mondjuk, a mag átmérőjének tízszeresét), ismét lenyomkodom, és beöntözöm.

A porszerű apró magok (mint pl. petúnia) esetében a virágföldre rászórom a magokat, és az ujjammal körözve birizgálom a felső fél centit, így a magok egy része várhatóan pont a kellő mélységbe kerül. Ha kész vagyok, letömörítem, öntözök. Ezek az apró magvak fényen csírázóak, azaz ha pár talajszemcsén keresztül nem kapnak egy kis fényt, akkor nem fognak kikelni. (Ha a felszínre szórod, szintén nem fognak kikelni, mert kiszáradnak.)

Én nem szoktam fóliázni, de ennek nincs jelentősége, csak annak, hogy a magok szintje ne száradjon kis teljesen kelésig. Utána már száradhat.

Öntözni akkor kell, amikor már száradni kezd a magok szintje. Ez ugye függ az edényben lévő föld mennyiségtől, a helytől, a vetési mélységtől, a korábbi öntözés mennyiségétől, stb. Nem naptár alapján kell öntözni, hanem szükséglet szerint.

2021. jún. 15. 18:08
 2/3 anonim ***** válasza:

Én vetés után jó alaposan beöntözöm, utána pedig nem hagyom teljesen kiszáradni. Eddig minden kikelt.

Lehet, hogy "döglöttek" voltak a magok, amiket vetettél?

2021. jún. 16. 15:25
 3/3 A kérdező kommentje:
Most vetettem el előszőr virágmagokat, nem is bizok benne hogy lesz belőlük valami, öntözöm őket,holnap lesz egy hete,hogy a földben vannak.10-15 nap volt rá írva a papírra, úgyogy csodálkoztam is, bár nem tudom lehet e az gyom? (Virágföldbe lett elvetve) Néhány kibújt. Köszönök minden választ, 20-25-én ár biztos tudni fogom lesz e belőlük valami. Nem tudom hogy döglöttek voltak e a magok Lidl-ben vettem őket múlt héten.
2021. jún. 16. 17:16

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!