Hogyan kell helyesen virág magokat elvetni/palántázni?
Nem öntözted be vetés után?
A csomagoláson nem volt információ a vetési mélységre?
A nem túl apró magok esetén megtöltöm a virágládát (cserepet) virágfölddel, lenyomkodom tömörre és simára, elszórom a magot, szórok rá kellő mennyiségű földet (mondjuk, a mag átmérőjének tízszeresét), ismét lenyomkodom, és beöntözöm.
A porszerű apró magok (mint pl. petúnia) esetében a virágföldre rászórom a magokat, és az ujjammal körözve birizgálom a felső fél centit, így a magok egy része várhatóan pont a kellő mélységbe kerül. Ha kész vagyok, letömörítem, öntözök. Ezek az apró magvak fényen csírázóak, azaz ha pár talajszemcsén keresztül nem kapnak egy kis fényt, akkor nem fognak kikelni. (Ha a felszínre szórod, szintén nem fognak kikelni, mert kiszáradnak.)
Én nem szoktam fóliázni, de ennek nincs jelentősége, csak annak, hogy a magok szintje ne száradjon kis teljesen kelésig. Utána már száradhat.
Öntözni akkor kell, amikor már száradni kezd a magok szintje. Ez ugye függ az edényben lévő föld mennyiségtől, a helytől, a vetési mélységtől, a korábbi öntözés mennyiségétől, stb. Nem naptár alapján kell öntözni, hanem szükséglet szerint.
Én vetés után jó alaposan beöntözöm, utána pedig nem hagyom teljesen kiszáradni. Eddig minden kikelt.
Lehet, hogy "döglöttek" voltak a magok, amiket vetettél?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!